Berényi József Creative Commons License 2020.06.09 0 0 13330

Ne légy türelmetlen. A leírt anyagok nem csodaszerek, csak segíthetnek!

 

Mellesleg annak idején nemek is sikerült agyongondozni egy fügét,  Goutte d`Or volt, amit a DMkertből vettem. Bármit elkövettem vele, egyszerűen nem akart megindulni. Visszavágtam, átültettem, kényeztettem, de semmire nem reagál, a végén a "nagy gondozás" hatására ki is pusztult. Viszont a visszavágott ágakból csinált dugványok szépen megeredtek, és egészséges növények fejlődtek belőlük. Ebből az következik, hogy maga a növény egészséges volt, csak én voltam a kelleténél türelmetlenebb!

 

A másik: Tavaly kaptam egy ukrán VDB-t PathosVerdesIII -tól. Kicsi dugvány volt, két kicsi levéllel. Nyár elején kaptam, de nem akart mozdulni, csak kb egy hónap után hozott egy apró levelet, és hogy az egyensúly fennmaradjon, gyorsan elrúgott a meglévőből egyet. Ezek után nem történt semmi, annak ellenére sem, hogy az üvegházban volt félárnyékos meleg párás helyen.  Itt is telelt, ezért az összes két levele megmaradt:) január végén aztán megtörtént a csoda, nekiindult fejlődni, és a "rút kiskacsából gyönyörű hattyú lett" 

 

 

Már azóta 24 levelet hozott, és folyamatosan hozza a többit is.

 

Nem csináltam vele semmit, csak januárban, amikor megindult,  egy nagyobb fólia konténerbe ültettem, tápanyagban gazdag talajba.

Előzmény: Krizsanyik (13327)