Berényi József Creative Commons License 2020.06.08 -1 0 13319

Mivel volt egy kis időm, ezért beleástam magam a bodza tetű témába.

 

három fajta is kedveli,  bodza levéltetű (Aphis sambuci), fekete répa levéltetű (Aphis fabae), zöld őszibarack levéltetű (Myzus persicae).

 

Forrás: http://kerteszportal.hu/cikkek/a-fekete-bodza-novenyvedelmi-szempontbol-fontos-karositoi

 

Fekete répa-levéltetű Aphis fabae Scopoli

 

 

Tápnövényei. Az áttelelő nemzedék a kecskerágón (Euonymus europeus, E. verrucosus) él. A nyári nemzedékek a termesztett növények közül a lóbabon, cukorrépán, mákon, napraforgón és kukoricán, ritkábban paradicsomon és babon fejlődik. Tömegesen szaporodik továbbá a libatopon (Chenopodium album), disznóparéjon (Amaranthus retroflexus), labodán (Atriplex tatarica) és lósóskán (Rumex obtusifolius). Kevésbé jelentős tápnövényei közé még számos növény tartozik, mint pl. a burgonya, zsázsa, valamint számos vadon termő növény (Anthericum ramosum, Valeriana officinalis, Anthriscus silvestris, Seseli hippomaranthum, Angelica silvestris).

 

Zöld őszibarack-levéltetű – Myzus persicae Sulzer

 

Tápnövényei. Téli fő gazdanövénye az őszibarack. Amilyen szűk a Myzus persicae gazdanövényköre az áttelelés esetében, annyira változatos a nyári tápnövények fajgazdagsága és száma. Amájusban szétrajzó szárnyas nőstények a legkülönbözőbb műveleti és gyomnövényen telepszenek meg: az irodalomban számon tartott tápnövényei száma 400 felett (!) van. Ezek közül a legismertebbek a burgonya, dohány, pásztortáska (Capsella bursa-pastoris), vadrepce (Sinapis arvensis), papsajt (Malva neglecta), apró csalán (Urtica urens), libatop (Chenopodium album), csattanó maszlag (Datura stramonium) és tulipán (Tulipa sp.). A kora nyári időszakban fűszerpaprikán is rendszeresen előfordul. A nyári tápnövények nagy száma adja részben a faj számos szinonim nevének a magyarázatát.

 

Forrás: https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_A_szantofoldi_es_kerteszeti_novenyek_kartevoi/ch02s03.html

 

bodza levéltetű - Aphis sambuci

 

 "A bodza- levéltetű fő gazdanövényei a Sambucus fajok, melyeken tojás alakban telel a paraszemölcsök vagy a rügyek közelében. Az ősanyák már kora tavasszal megjelennek, és összefüggő telepeket hoznak lét re a hajtásvégeken , virágzati részeken. E faj egyedei lágy szárú növények gyökerein élnek a nyár folyamán, majd a szárnyas alakok ősszel visszatérnek a bodzára, ahol áttelelő tojásaikat főként a fák egy éves vesszőire helyezik el."

 

Forrás: https://adoc.tips/4-5-e-v-f-o-l-y-a-m-m-a-r-c-i-u-s-3-s-z-a-m.html

Előzmény: CBNora (13310)