Szeretnék ismét gratulálni a gyönyörű túrához, és a remek leíráshoz, nem beszélve a szép fotókról! Jó géped lehet hogy ilyen szépen látszik a Macskalyuki-bánya kilátótornya! A Füleki adótorony fölött kéne lennie a Tátrának, no de majd legközelebb. :-)
A Salgó várhoz egyébként létezik egy picit könnyebb út is, Salgóbánya szélén, az Ifjúsági tábornál van egy parkoló, de tűsarkúban azért onnan is necces. :-)
A Karancs...
Most szombaton a Tóstrandtól indultam a Karancsra, ismerem az utakat, ha megfogadsz egy tanácsot, szerintem jól járnál...
Felfelé ne menj a zöldön (ma már piros, természetesen, nehogy máá...) iszonyú meredek helyenként, lefelé egy darabon most is ott ereszkedtem, majdnem gatyafék lett párszor, nagyon görgeteges, nehezen járható a csúcs alatti szakasza.

Továbbá, Te szereted a látnivalókat, a kitérőket...
Menj a sárga +-en a régi bányaútig, szép falusi utcaképet kapsz majd, majd egy(több)csodás tájképet a Salgói várral a háttérben, és egy kellemesen emelkedő, jól járható utat. Ez aztán beletorkollik a régi bányaszerpentinbe.
A régi bányaúton felfelé a bányáig (piros 3szög), jó az út, autóval is fel szoktak jönni a bányához. Itt egy kitérőt tehetsz a hajtűkanyarral visszaforduló aszfalton (jelzés nélküli út) a régi kőbánya udvaráig. Sokan azt hiszik hogy a kőbánya az ahol a ritzerházak vannak, (és az autók) meg a forrás, de nem, itt csak a törő volt. A kőbánya 200 méter kitérő, jelzetlen, de nagyon jó úton, és megéri.

A piros 3szögön eléred a csúcs alatti elágazást, a Nógrád Megye Természetjárója táblácskával. (működik még ez a mozgalom vajon, vagy meghalt az NMTSz-szel együtt?)
Itt érdemes megint a hosszabb, de sokkal jobb utat választani, és hipp-hopp fent is vagy a kilátóban. :-)

No, de hogy értsd is hogy mire gondolok, mert sokkal egyszerűbb az egész, elmondani tovább tart mint végignézni: