Folytatás
Rájöttem, hogy én ezen a környéken sosem jártam. A körzet határán levő via delle Botteghe Oscuren láttam egyszer a Crypta Balbit. Ami nem volt igazán emlékezetes, azon kevés római látnivaló egyike, ahova nem vágyom vissza.
Octavia Porticusa. Monumentális kettős oszlopcsarnok, 119x132m mérettel. Ie 146-ban építették, Augustus felújíttatta, északi irányban kibővíttette, hozzátoldott egy könyvtárat és egy kúriát és az egész épületegyüttest a nővérének Ovtavianak szentelte. Legutoljára a 3sz elején Septimius Severus és fia Caracalla restauráltatta. Az oszlopcsarnok magába foglalt egy már korábban ott levő Junó és egy JUpiter templomot is. Utóbbi volt a város első, teljes egészében márványból épült temploma. A jelenlegi maradványok a 3sz elejéről származnak, monumentális előcsarnok korinthoszi oszlopokkal. Az oszlopcsarnokban számtalan műkincset állítottak ki, első sorban a görög területekről hozott szobrokat vagy azok másolatait. Később egészen a ghettó lebontásáig itt volt a halpiac.
S Angelo in Pescheria. A porticus megmaradt előcsarnoka lett a templom bejárata. 8sz-ban épült, sokszoros átépítéssel. Egy időben " in foro piscium" néven is említették. A templombelső 15sz, háromhajós, balra a Madonnát gyermekkel és angyalokkal ábrázoló freskó eredetileg a templom külső falát díszítette és Benozzo Gozzoli művének tartják.
A templomtól jobbra található a 17sz végi S Andrea dei Pescivendoli oratorium szép stukkós homlokzattal