citoyen63 Creative Commons License 2020.04.08 -3 1 25902

Egy hír és a tények, avagy Palkovics bejelentése és a várható valóság:

 

"A munkahelyek védelmére a rövidített munkavégzéshez kapcsolódóan német mintára, igazságos plafon mellett a bérek hetven százalékát a magyar állam három hónapra átvállalja. – Ezt a németek Kurzarbeitnak hívják, mi nevezhetjük nemzeti bérpótléknak.

A lényege az, hogy az esetleges részmunkáért is teljes bér járjon a munkavállalóknak. Így a munkavállalók nem vesztik el a munkahelyüket, a munkaadók pedig az újraindításhoz szükséges munkaerőt – indokolt a miniszter. "

 

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/az-orban-terv-megerositi-a-magyar-vallalkozasokat-7981619/

 

 

Kissé pontosítva:

 

"KÉSŐBB VISZONT A MINISZTER ADOTT EGY INTERJÚT, AMIBŐL KIDERÜLT, HOGY EZ EBBEN A FORMÁBAN NEM IGAZ. 

Palkovics az Inforádió műsorában telefonon bejelentkezett, és igyekezett elmagyarázni a kormány programját. Ebből kiderült, hogy a kormány nem annak a bérnek a 70 százalékát támogatja, amit a dolgozó a rövidített munkaideje alapján megkap, hanem annak a 70 százalékát, amit nem kap meg: a cégeknek májustól jelentkezniük kell a járási munkaügyi hivatalnál, meg kell mutatniuk, hogy mennyivel csökkent a rendelésállományuk, és az állam a kieső részt támogatja. Erre konkrétan rá is kérdezett a műsorvezető. Ez így hangzott.

„Tehát nem az 5 nap 70 százalékát fizetik.

Nem, a kieső munkaidőt, amit a vállalat nem tud lefedni rendelésállománnyal.

Neki ezt meg kell mutatni, a járási munkaügyi osztályokhoz kell benyújtani ezeket a kérvényeket, neki meg kell mutatnia, hogy hogyan változtak a különböző számai, és a kieső munkaidőre vonatkozó bért, vagyis a költségének a 70 százalékát adja oda az állam.”

Az is kiderült az interjúból, hogy az állam azoknak a cégeknek hajlandó segíteni, amelyeknek a rendelésállománya maximum 50 százalékkal csökkent, egész pontosan 15 és 50 százalék között. Vagyis lehet, hogy lesz olyan cég, ahol a fizetések 15 százalékának a 70 százalékát fizeti az állam, máshol a fizetések felének 70 százalékát.

DE HA EGY CÉG A MEGRENDELÉSEINEK TÖBB MINT A FELÉT ELVESZTETTE, AKKOR NEM SZÁMÍTHAT TÁMOGATÁSRA, 

legalábbis így lehet értelmezni a miniszter szavait."

 

https://index.hu/gazdasag/2020/04/08/palkovics_mentocsomag_bertamogatas/