Sziasztok,
pár éve már tettem fel pár fotót az anitkolt épületeimről, sajnos azóta nem volt időm továbbiakat is csinálni.
A Kibri Rottershausen Stellwerk esetében az alsó épületrészen a vakolást normál modellgipsszel csináltam, direkt nem simítottam be nagyon finomra. Ha valaki kicsit durvább felületet szeretne, lehet a gipszhez átszitált finom homokot keverni. A vakolt rész festése a gyerek gomb vízfestékével történt, ez azért is jó, mert ha nem testszik nedves szivaccsal a nagy része letörölhető (vagy tompítható, foltosítható) és kezdheted újra. Előtte a téglákat akril festékkel festettem, ügyelve, hogy ne legyen egységes. A fugázásra nekem több módszer is bevált, ha nagyon enyhén szeretném, lehet normál krétával, de a zsírkrétával is lehet szép eredményt elérni. A másik módszer: nagyon behígított festékkel áthúzni, ami a fugákat kitölti, ez lehet akár vízbázisú festék is. Ügyelni kell arra, hogy a téglák színét tompítani fogja, tehát előtte a téglákat egy nagyon kicsit élénkebb színre kell festeni.
A felső faszerkezetes részen a fa-tartók közötti részt szintén akril festékkel alapoztam vajszínűre, majd vízfestékkel öregbítettem.
Az élek és kúpcserepek antikolása száraz-ecseteléssel történt, akkor amikor csináltam még azt sem tudtam, hogy ezt így hívják, azóta tanultam meg makettes szakirodalmakból:)
A lényeg, az épület minden része festve és antikolva van, nagyon kevés olyan épület rész van, ami fényes szokott lenni a valóságban, ezért mániám a matt festékek használata.
Úgy gondolom, egy makettes ennél 1000x szebbet tudna csinálni, én a magam szintjén mégis elégedett vagyok vele, ha a leendő terepasztalomon minden épület csak ilyen lesz, már túllőttem a célon:)