dash_ Creative Commons License 2020.03.02 0 0 154880

"Hol ír tengerről érkező ruszokat ?"

 

Azt csak a hosszú verzióban teszi. A rövid verzióban viszont - mint ahogy a 68. lábjegyzet is írja - egyértelműen a saját előbb felsorolt népeihez nem akarja beengedni a ruszokat ott a folyótorkolaton, nem az izmaelitákhoz. Azt már, ahogy írják is az emlegetett lábjegyzetben, a hosszú verzió alapján okoskodták ki.

 

Szóval, a hosszú verzió szerint azért van a folyótorkolatban, hogy ne engedje a tengerről hajóval érkező ruszokat az izmaelitákat megtámadni. (Lényegtelen, hogy egyébként a kazárok épp nagyon is hagyták ezt legalább kétszer)

A rövid verzió szerint meg azért van ott a folyótorkolatban hogy a hajóval érkező ruszok ellen védje a saját népeit. És hogy pont így ne hagyja azt sem, hogy szárazföldön törjenek be hozzájuk.

 

Ez szerintem egy minden szempontból ellentmondásos szöveg. De tényleg nagyon hajlok már arra, hogy egyszerűen azért mert aki írta, az nem tudta miről ír, csak összemásolgatott mindent amit tudott. Persze tőlem ettől még akár lehetett is egy eredeti levél, aminek nyomai talán ezeknek az egymásnak és maguknak is ellentmondó másolatok mélyén ott lapulhat, de azon se lepődnék meg ha ezeknek ahhoz semmi köze nincs is.

 

Előzmény: BeNZiN (154682)