dash_ Creative Commons License 2020.03.02 0 0 154878

"Ez ugye már az ötletelés része. Szerintem ezt úgy csinálhatta, hogy keletre a kaszpi csücskére gondol, onnan ahol ő lakik a deltában. És egyébként meg azt is el tudom képzelni, hogy ha még nayobb volt a vízhozama anno a volgának, hogy egy még sokkal nagyobb delta torkolata volt ami jobban benyúlt a tengerbe."

 

Ez jó ötlet. Csak, mint az én nagy meglepetésemre is kiderült, akkoriban épp nem ez volt hanem az ellentéte.

 

Bár szerintem ez az olyan információkat, hogy "innen keletre négy hónapra" meg hogy a népek felsorolásánál pár Krím környéki népen kívül mindenki tőle keletre él nem oldják meg. Ilyeneket pedig igen konkrétan ír.

De többször átolvasva a szöveget én már azt sem mondanám, hogy it valóban valami Itil-áthelyezésről lenne szó, könnyen lehet hogy akik többnyire muszlim forrásokból összefoldozták ezt a szöveget (és ugye több ponton jól láthatóan nem egészen értették mit másolnak és hogy néz ki a környék valójában), egyszerűen összemostak Itilről és Sarkelről szóló információkat. Mivel a "torkolat" szövegtől teljesen függetlenül is vannak benne olyan megállapítások amik csak Sarkelre vagy a környékére értelmezhetőek.

 

Bár a Maszudi és Istakhri/Ibn Hakual féle városleírások közötti eltérések zavarnak kicsit. De előbb tényleg megnézem a többi vízrajzi dolgot. Pl. hogy mit lehet tudni arról, hol is folyt pontosan az Akhtuba folyó és hol ömlött a Volgába ha tett ilyet. Mert akkor már a lenyomozott torkolat és a között a pont között egy viszonylag belátható területen belül lehetne keresni Itilt. Mármint a Maszudi leírása szerint Itilt (mivel könnyen lehet szerintem, hogy mégis az Akhtuba lesz a Bortász folyó...).

Előzmény: BeNZiN (154681)