Hoaxvadász Creative Commons License 2020.02.14 -5 1 14435

Kezdődhet a Jupiter és a Vénusz felderítése?

"
Megvan az a négy projekt, amelyben a tudósok a NASA felkérésére új küldetések részleteit dolgozhatják ki. A Discovery Programban a kilenc hónapos munkára mindegyik csapat 3-3 millió dollárt kap.

Ezek még messze nem valódi küldetések, csupán egyfajta döntőről van szó, amelyen végül a két legjobb előkészítő tanulmány győz, és nekik lesz esélyük a megvalósulásra.

VONZÓ TUDOMÁNYOS KIHÍVÁSOKAT KELL TALÁLNI, OLYAN CÉLOKAT, AMELYEKKEL EGYETLEN MÁSIK KÜLDETÉS SEM FOGLALKOZIK.

Mindegyik küldetésben megvan az a lehetőség, hogy teljesen átformálja a Naprendszerről szerzett eddigi ismereteinket.

Íme a kiválasztott döntős csapatok:

DAVINCI+: a Vénusz légkörét elemeznék, hogy megértsük a bolygó eredetét, és meg tudjuk állapítani, hogy volt-e valaha óceán a felszínén. A műszereket egy gömbbe zárva eresztenék le a Vénusz igencsak vad felszínére, hogy onnan küldjenek vissza adatokat. Nagy hangsúlyt fektetnének a képalkotásra is, hogy legyenek fotóink a Vénusz-beliu sziklákról, de a keringő egységet is megbíznák azzal a feladattal, hogy műholdas térképet készítsen a felszínről.

IVO: A Jupiter Io nevű holdját fedezné fel ez a küldetés, hogy az árapályok bolygóformáló hatását alaposabban megismerjük. Ez a legaktívabb vulkanikus égitest a Naprendszerben, és azt feltételezik a tudósok, hogy egy óriási magmaóceán van a belsejében. Az égitestet megközelítő űrszondával vizsgálnák a kitöréseket.

TRIDENT: A Neptunusz aktív jeges holdja, a Triton lakhatóságát vizsgálnák meg tüzetesebben. A hold különlegesssége, hogy nagyobb a Plutónál, igencsak aktív a felszíne, és van egy vékonyka légköre is. A tudósok szerint megvan a lehetősége annak, hogy óceán bújik meg a felszíne alatt, és éppen erre szeretnének rábukkanni a küldetésben.

VERITAS: Még egy Vénuszra irányuló küldetés, amelyben azt szeretnék megtudni, hogy a bolygó miért más, mint a Föld. Csaknem teljes háromdimenziós térképet készítenének a felszínéről, vizsgálnák az ott zajló lemeztektonikát és a vulkánokat.

(NASA)"





Előzmény: Schenouda (14244)