Schenouda Creative Commons License 2020.01.06 0 5 14189

Nem tudom, hogy az épületen lévő felépítmény üreges-e. A képet egy cikkből vettem. Ott nem írják. Hogy honnan, az mindjárt kiderül.

A maja kultúra szakértői szerint valóban megtalálhatók ilyen apró épületek Yucatán keleti városaiban, így Tulumban is (ez nagyon fontos városa volt a majáknak, lásd fentebb). Az oldalaik 2x2 m-esek és a magasságuk is csak 1,5 m. Az indiánok szerint ezek a púposak és törpék lakóhelyei voltak. A régészek szerint viszont ezek Ek Chuah (a kereskedők istene) ill. Ixchel (a szülés istennője) „szentélyei” voltak. A zarándokok vagy hívők ezekbe rakták az áldozásaikat, vagí ezekben fohászkodhattak hozzájuk. Azonban arra nincs magyarázat, hogy honnan vették ezen szentélyek „mintáit”? Egyáltalán, miért ekkorák? Ez a két istenség kapcsolatban állt-e a törpékkel? Akiket viszint sokfelé emlegetnek Mexikóban, mint a Loultuni barlangrendszernél, Uxmalban vagy a tzetzal indiánok hagyományaiban.

A brit Thomas W. F. Gann (1867-1938) orvosból képezte át magát régésszé. Az 1920-as évek ásatásokat vezetett az ősi maják földjén. Könyveket is adott ki az ásatásokról. Ezekről a Nemzeti Ujság nevű napilap annak idején időközönként beszámolt.

Gann 1927-ben a maja Tulumtól több mint 30 km-nyire délre egy ősrégi város maradványait találta a dzsungelben, amit teljesen belepett a vegetáció. Gann is ismerte a más maja városokban is található apró kis szentélyszerű építményeket, de itt az egész város más volt...

Maga Gann is úgy értékelte, hogy ez teljes egészében a törpék városa volt, akiktől meglehet a maják átvették a kultúrát. Itt nem csak a „kis házak” mérete utalt valamiféle pigmeus fajra, hanem: „A talált használati eszközök, szerszámok, fazekak, továbbá oltárok, szobrok mind egy igen kisnövésű népre engedtek következtetést.

Aztán a város legnagyobb épületéhez (!), templomához is miniatűr lépcsők és apró kapuk vezetnek, s ebben is eltér a más városok, mint Tulum apró épületeitől, amelyeket a régészek Ek Chuah-val és Ixchel-lel kapcsolnak.

Az újság 1927. szept. 11-én közölt egy hosszabb cikket Titokzatos törpe nép Amerika őstörténetében címmel. Szóval innen vettem az infók nagy részét. Ha tévedek, ez vezetett félre. Viszont a város és az, hogy Közép-Amerikában sokfelé maradt fenn valamiféle törpe faj emléke ill. hasonló építményeket találtak máshol is (pld. Monte Albanban), mindenképpen elgondolkoztató.

Írtam már erről tobbször is, pld. itt: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=113020003&t=9000303

És a cikk:

Ugyanez nagyobb méretben: http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=691Titokzatos_t_rpe_n_p_A.jpg

Előzmény: construct (14188)