Néhány év kihagyás után most jártam újra Szófiában kocsival. Konkrétan egy órája érkeztem vissza :-)
A lényeg, hogy a szerbek átadták az utolsó szakasz autópályát is, azaz a magyar határtól a bolgár határig most már végig autópálya visz. Na jó, a belgrádi szakaszt leszámítva.
Az új rész kiváló minőségű, egyelőre minimális forgalommal. A terep miatt nyilván viszonylag komoly emelkedők és lejtők váltják egymást, és rengeteg a kanyar. Több alagút is van az úton, ezek teljesen nyugat-európai színvonalúak. Pazar kivilágítás, biztonsági fények, szellőzés, segélyhívó rendszerek. Az autópálya egyenesen a határátkelőre visz.
Fizetni az új szakaszért 210 dínárt kell, ez kevesebb, mint 2 EUR.
Úgy tűnt, kilométerben nem több az út, sőt, mintha kevesebb is lenne 10-20 kilométerrel. Becslésem szerint az utazási idő bő fél órával rövidült, de a stressz szintben még nagyobb a nyereség (lásd korábban kamion oszlopok előzése a szűk szerpentines szakaszon, meg a trafipaxos rendőrök jelenléte a lakott településeken).
A határ után, a bolgár szakaszon is több helyen már látszik az építkezés. Itt most figyelmesen kell vezetni, néha pár száz méteres elterelések vannak.
Szintén jó hír, hogy a szerb szakasz legrosszabb minőségű autópálya szakaszait is felújították, a Szabadka-Újvidék szakaszon is legalább az egyik sáv (hol a külső, hol a belső) tükörsima. A Belgrád-Nis szakasz oda vissza kiváló állapotú.
Több új szállodát is láttam az út mentén.