Rómában töltöttem egy hosszú hétvègét. A terv az volt, hogy az adventi hangulatból, készülődésből magamba szippantsak valamennyit.
Napi 15- 20 km-t tettem meg. Előzetesen tájékozódtam, és tudtam, hogy Festa Immacolata lesz vasárnap, és hogy néhány órára elterelik azokat a buszokat, amelyek a Pza Veneziát és/vagy a Spagnát/ via del Tritont érintik.
Összességében úgy gondolom, a december 8. nagyobb ünnep az olaszoknál, mint a Szenteste.
Lázasan készülnek, dekorálnak, berendezik a lakásokban is saját betlehemüket, ünnepi ebédre/vacsorára mennek agroturizmókba, kisebb városokba vagy épp a fővárosba a családok.
A Centro Storico több utcája és a népszerűbb terek figurális fényfüzérekkel fenyővel díszítettek, a szállodák, az éttermek középületek, lakó-palazzók, és az ablakok is gazdag dekorációt kaptak. Számos templomban elkészült
a születést bemutató betlehem.vagy az utolsó simitásokat végezték rajta.
Gyönyörű a Volsugana hagyományaira komponált életkép a Piazza San Pietrón. Végre nyitott, nekem így jobban tetszik, nem elszigetelt, és szerintem harmóniával illeszkedik a tér állandó építményeihez.
A 100 Presepi kiállítás a Via Conciliazione egyik mellékutcára nyiló épületében magyar vonatkozása miatt többeknek érdekes lehet.
https://m.origo.hu/itthon/20191208-magyarorszag-a-diszvendege-az-idei-vatikani-betlehemkiallitasnak.html
A vasárnapi Angelus után a Spagna melletti piazza Mignanellire is elmentem pápa-nézőbe. Hatalmas vágott virágból készült képeket és koszorúkat helyeztek el a madonna szobor talapzatán ès egyet a 18 méter magas szobor karjára fűztek a tűzoltók. Ferenc pápa beszéde és közös ima utàn az ünnepség végére a madonna szobor és a Trinita dei Monti templom selymes fényruhát kapott a felhők közül kimosolygó napfénytől.
https://roma.repubblica.it/cronaca/2019/12/08/foto/immacolata_il_papa_in_piazza_mignanelli_non_e_la_stessa_cosa_essere_peccatori_ed_essere_corrotti_-242936015/#7
https://roma.repubblica.it/cronaca/2017/12/08/news/roma_il_papa_in_piazza_di_spagna_basta_rassegnazione_al_degrado_-183498552/?ref=search
Új közösségi bringák vannak piros és fehér színben, a 227 db új buszon hangosbemondó és információs kivetítő is van, az első felszálló ajtó leszűkült, a sofőr fülke szeparált, az ajtaja a busz külső oldalán elkülönül.
A vasárnap esti fénymenetet (a Corso Maria e Gesu templomától a Santa Maria Sopra Minerváig )kihagytam, mert az Unicef és katolikus szervezetek által is felkarolt Concertóra mentem a Sant Ignazio bazilikába. Előbbiekkel egyidőben gyújtotta meg a Pza Venezia betlehemének és a Corso felett kifeszített fényfüzérek fényét a Sindaca Raggi polgármester-asszony. A Corso fényhálója most nem tetszett, annál inkább a Condotti, Babuino és Borgognona utcáké.
Változatos különcködésekből most sem volt hiány, mint pl. egy utcai hegedűs férfi női cipőben hosszú szoknyában, a Campo de Fiorin sétáltatott fehér malac, vagy a Corsón egy napágyon színes takaró alatt fekvő fiatalember könyvvel a kezében, aki kartonra írta, hogy fizessetek nekem a semittevésért! Ami nekem fura és új volt : 2 füvesboltot is láttam. Nem gondoltam, hogy ott legális.
Hömpölygött a tömeg mindenhol, ki lehetett volna tenni a megtelt táblát. +15-19 °C maximumok voltak, ciklámen, bougenvillea, százszorszép rózsa is virágzik a szabadban, az akantusz új életre kelt, a színes levelek lassan lombhullás idejét is jelzik.
Mindennel együtt csodaszép volt. Roma per sempre.