fitten_élni Creative Commons License 2019.11.15 0 0 864

Szia!

Én nem olvastam, de van aki igen. Ő így értékelte:

 

Anthony William: Egészséges májműködés

Válaszok az ekcémára, a pikkelysömörre, a cukorbetegségre, a Streptococcusra, a puffadásra, az epekőre, az adrenalin stresszre, a krónikus fáradtságra, a zsírmájra, a súlyproblémákra, a kontaminált vékonybél szindrómára és az autoimmun betegségekre

 

"Rendkívül olvasmányos könyv, és rengeteg, de tényleg rengeteg információt kaptam a máj, és a szervezetem (egyéb szerveim) működéséről.
Az író, hogyismondjamcsak szakértősége viszont keltett bennem némi feszültséget. Régi motoros ő, és gondolom az otthonában elismerik. De ez a „meghallja” a betegséget, vagy „meglátja” nekem egy picit sok.
Mindazonáltal színvonalas extra volumenű írás, tartani is rendkívül nehéz.
Abból az alaptételből indul ki a szerző, hogy a májunk a legközpontibb szervünk. Méregtelenít, utasít, hormonokat küldözget, emészt, kiválaszt, raktároz, mérgeket csomagol be, hogy ne essen bajunk…stb. Ha belegondolunk a hétköznapokban el sem jut a tudatunkig, hogy mennyi mindent tesz értünk a májunk, és ha nem tudja jól csinálni…nos az rendkívül nagy baj. Megjelenik rögtön az emésztésünkön, a bőrünkön, és ezer kis „apró” dologban. Magas vérnyomás, fejfájás, cukorbetegség, bél és gyomorbetegségek (igen komolyak is), tehát a szerző szerint tennünk kell valamit, hogy a májunk újra önmaga lehessen. Mert tudnunk kell, hogy a májunk a saját működését áldozza be, amikor olyan dolgokat tesz értünk, hogy péládul átdorbézolunk egy éjszakát (pizza, zsíros kaja, sör, bor, rövid, akármi), és jó ha tudjuk ilyenkor majdnem haldoklik a májunk, küzdelmes csatát vív értünk. Ilyenkor viszont minden más háttérbe szorul, és őszintén…minden nap csinálunk valamit, amitől a normál működés a háttérben ragad, majd elkezd felhalmozódni a munka, átersztenek a méreganyagok és mi nem tudjuk, hogy mi bajunk van.
Nem kell új életmódot elkezdenünk, de van pár recept ahhoz, hogy újra egészséges legyen a májunk. Például ne kávét döntsünk le éhgyomorra, hanem kortyoljunk el citromos vizet. Mondjuk, ha lehet egy litert, de én két decit ittam, és tényleg van látszata, aztán jöhetne a zellerlé, de az egyelőre idegen tőlem :/ Szoktam smoothie-t inni, abba beleteszek pár szelet szárzellert, úgy egész üdítő íze van. Szóval nem azt kell enni és inni, amit mi megkívánunk, mert az agyunk és a szemünk a bolondját járatja velünk, hanem inkább azt, ami jót tesz a szervezetünknek.
Hasznos könyv, és aki egy kicsit is óvni akarja a testét, annak ajánlom elolvasásra. Megéri.
Ez könyvtári példány volt nálam, de a Gyógyító ételek c. könyvét megvettem, mert ott minden növény/gyümölcs jótét hatása leírásra kerül, és álmomban nem gondoltam volna, hogy egy egyszerű mandarin vagy banán milyen hasznos a szervezetünk számára, csak sajnos nem mindegy, hogy mikor vesszük magunkhoz.
(Csak zárójelbe, itt a dinnye szezon, egyetek sokat belőle, mert rendkívüli csemege a májatok számára! Éhgyomorra vagy főtékezés után 3-4 órával, és utána 1-1,5 óráig ne egyetek mást)!

Előzmény: füegy (863)