Törölt nick Creative Commons License 2019.11.07 0 0 37851

Bocs, ha ez itt off, de nem találtam jobb (és élő) topikot a kérdésre.

 

A gondom az, hogy amikor SD minőségű videó anyagot (amik általában YT-ról leszedett klipek) a BD lejátszóval akarom a tévén megnézni, a hang minden esetben elcsúszik a képhez képest.

A lejátszó típusa DUNE HD Pro 4K, a tévé Panasonic Viera TX-P50ST60, a kettő között HDMI kábel van.

A DUNE saját lejátszójával is eltolódik a hang, de a DUNE androidos rendszere alá telepített SPMC-vel is ugyanúgy. És emlékszem, a korábbi Popcorn A-500-zas lejátszómon is megvolt ugyanez a probléma.

 

Az SPMC-n találtam olyan funkciót, ahol Audio offset-et lehet állítani, és ezzel tudom az eltolódást korrigálni konkrét időértékkel, 25 milliszekundum felbontással. Így viszont arra is fény derült, amit korábban nem tudtam, hogy az egyes videó anyagok esetén eltérő a hangeltolódás mértéke, tehát ami korrekció az egyiknél jó volt, az a másiknál nem feltétlenül jó. Sajnos a lassú felfogásom miatt eléggé nehezemre esik megmondani, hogy az audio siet-e vagy késik-e a videóhoz képest, és így minden egyes videónál percekbe telik, mire nagyjából szinkronba hozom a kettőt, és így sem mindig vagyok elégedett a végeredménnyel. Szerencsére a lejátszó megjegyzi a beállítást, így amit egyszer szinkronizáltam, azt nem kell még egyszer, de akkor is...

 

HD felbontású videóknál nem vettem észre csúszást, illetve ha ugyanazt az SD videót a PC-n játszom le, ott is szinkronban van a hang a képpel.

 

Szóval két kérdésre keresek választ.

1) Mi okozhatja a problémát? Lehet ez valami kódolási izé, és ha átkódolom a hangsávot, attól megjavulhat? (Bocs, ha hülyeséget kérdezek, ez a terület egyelőre kívül esik a komfortzónámon.)

2) Ha nincs más megoldás, mint minden videóra egyesével szinkronizálni a hangot, akkor hogyan tudnám precízen meghatározni az eltolódás mértékét, hogy ne hallás után kelljen beállítani az audio offset-et?