Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.10.27 0 0 103909

"Nem literhatárnak kéne ott lenni hanem teljesítményhatárnak. Pl a kissebb bojlerek 1500W-osak, de ugye van ennél nagyobb fűtőszál is."

 

Pontosan. Ha a konnektor 16 amperes, akkor 3,7 kilowatt fűtőteljesítmény alatt akár egy millió literes bojleren is szabad használni. 

 

"a földelés nem biztos hogy rendesen érintkezik, vagy valaki bedugja egy földeletlen T elosztóba és abból baj lehet."

 

Ha az átfolyós vízmelegítő esetében eléggé megbízható a konnektor föld-érintkezése, akkor egy bojlernél is legyen eléggé megbízható. Vagy mindkettőnél megbízható, vagy mondja ki a szabvány, hogy egyiknél sem megbízható :)

 

"De számomra érthetetlen hogy nagy vastag érintkezési felületek, ennek ellenére már 2000W-tól már akár 50 fokra is felmelegszik a dugvilla, hiába előreöntött"

 

A hőt termelő réz áramvezető utolsó centiméterei vastagabb műanyaggal vannak körbeöntve (tehát körül-hőszigetelve) ezért magasabb hőmérsékletűre melegszenek, mint azok a vezető-részek, ahol csupán két milliméter műanyag választja el a vezetőt a jó hideg külvilágtól.

Ráadásul pont a szerelt kábeleknél szokás túlságosan vékony vezeték keresztmetszetet alkalmazni, talán van olyan villanyszerelő is, aki még soha életében nem kért a boltban 1,5 mm2-es keresztmetszetű szerelt kábelt, mert a "szokásos" (=mindenütt kapható) 3x0,75-ös szerelt kábelre gondolja azt, hogy az is simán jó 16 amperig :)

Előzmény: Csuklósbusz (103904)