Korábban többször volt itt a fórumon téma a régi fémtestű (Stanley és klónok) gyalu vásárlása.
A múlt héten lőttem egyet az angol ebay-en Woden No. 4-es gyalut. Képek alább.
Alighanem az a szép "zírpapír", az 1955 körül került a dobozba, a gyaluval együtt. Ez a gyalu szvsz még nem volt használatban. Minden alkatrésze, csavarja, talpa ezt mutatja. Elképesztően szép állapotban van. 47 fontért (+18 szállítás) vettem, ami azért némileg magasabb, mint amennyiért használható jó gyalut lehet venni. Viszont ez kb. a nem létező használt autó esete (a svájci nemdohányzó nyugdíjas orvossal...).
Ez így azért csoda kategória lenne, de csodák nincsenek, ez sem az: a pengéje törött, kb 2 cm-el rövidebbre kellene köszörülni. Ép pengével ez a gyalu sokkal többért elment volna nagyon gyorsan, így több, mint egy napot ott volt már az ebay-en és ott várt rám. Mivel nekem volt egy Ashley Iles pengém épp ilyen No. 4-es gyaluba, a penge nem érdekelt, nem gyűjtésre szántam.
Igazából szükségem nem volt rá a másik 3 db meglevő 4-es gyalum mellé, de ezt nem bírtam otthagyni.
Nem volt időm még rendesen beállítani, kipróbálni, de egész hihetetlen, hogy nem lötyög a fogantyú, nincs megkopva semmi sehol. Egész pontosak az állító mechanizmus részei, alig van kotyogás.