Afrikaans8 Creative Commons License 2019.09.30 0 0 3243

Valószínűleg jelentőségüknél fogva foglalkozik többet a bizánci külpolitikai bevezetőként, tankönyvként íródott DAI a három besenyő és három "türk" génosszal. Még a párhuzam is feltűnő köztük:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=136423169&t=9217757

Kézai: "hadával együtt ez az Árpád hatolt át legelőször a rutén havasokon, és elsőként vert tábort az Ung folyó mellett, mivel az ő nemzetsége Szkítia többi törzse viszonylatában azt az előjogot élvezi, hogy előrenyomulás közben a sereg élén halad, visszavonuláskor pedig a legutolsó" (Bollók János fordítása).

 

DAI (39. fejezet): "az úgynevezett kavarok a kazárok nemzetségéből valók ... elmenekültek, és elmenvén, letelepedtek a türkökkel együtt ... Mivel pedig a háborúkban legerősebbeknek és legbátrabbaknak mutatkoztak a nyolc közül, és háborúban elöl jártak, az első törzsek rangjára emelték őket. Egy fejedelem van náluk, azaz a kavarok három törzsében, aki máig is megvan." (Moravcsik Gyula fordítása)

 

 

Felvetődött bennem a kérdés: nem lehet, hogy a 3 kangar és 3 kavar génoszt kazár fejedelmek/fejedelemfiak vezetésével állították össze? S közülük egy-egyre hárult az a feladat, hogy az elő- és utóvéd szerepét betöltse? A besenyőknél ez lett volna az Erdem, nálunk a Magyar.

 

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=128461008&t=9217757

"Egy fejedelem van náluk, azaz a kavarok három génoszában, aki máig is megvan. [fejezetcím beszúrása] Első a kavaroknak a kazároktól elszakadt előbb említett génosza, második a nekié, harmadik a megeréé".