Törölt nick Creative Commons License 2019.08.29 0 0 12748

Rénszarvas

Skandináviában, Oroszország északi területein, illetve Kanadában és Alaszkában honos, Grönlandra és Izlandra is betelepítették. Legdélibb alfajuk a mongol Ujgurföldön él. Elterjedési területe tehát hatalmas, s nemrégiben még hatalmasabb volt. A történelmi időkben Lengyelországban és Németország egyes vidékein is, a jégkorszakok idején pedig a mai Magyarország területén is előfordult.

 

Nem válogatós, füvek, levelek, lágy szárú növények, rügyek, erdei gyümölcsök, gombák, zuzmók, szerepelnek étlapján. Nem veti meg az állati eredetű táplálékot sem (tojás, kisemlősök). Táplálékát télen a hó alól kotorja elő.

 

Eurázsiában már legalább háromezer (SZERINTEM LEGALÁBB 6000) esztendeje háziasították. A tundrán és a tajgában, ahol más háziállatok használhatatlanok lennének, a rénszarvas a legjobb igásállat, húst és tejet ad, prémjét felhasználják ruhák és sátrak készítésére, csontja és ina különféle szerszámokhoz nyersanyag. Igazi univerzális háziállat.

 

NÉZETEM SZERINT A RÉNSZARVAST ELŐBB HÁZIASÍTOTTÁK, MINT A LOVAS, TEHÁT TÖBB, MINT 6000 ÉVE. NEM VÉLETLEN, HOGY A SZARVAS A SZKÍTÁK LEGGYAKRABBAN ÁBRÁZOLT ÁLLATA

 

Előzmény: Törölt nick (12746)