vélemény Creative Commons License 2019.08.23 -2 3 21828

Folytatás

A körzet névadója és kiindulópontja a Sant 'Eustachio templom. A legenda szerint Nagy Constantin alapította a szent vértanúságának helyszínén.

Többször felújították, a mai forma barokk. Bejáratnál portikusz jón oszlopokkal. Innen a legjobb a rálátás a Sant 'Ivo della Sapienza tornyára.

A Via Sant'Eustachio sarkán van két gránit oszlop, amelyet a S Luigi dei Francesi előtt találtak. A Neró-Alexander féle fürdőhöz tartozott és 1951-ben hozták ide. A templommal szemben a stukkós, freskós Palazzo di Tizio de Spoleto. A freskókat Jacopo Zuccari készítette.

A tér nyugati oldalától indul a Via della Dogana Vecchia, a hol a Via degli Staderi sarkán van egy szökőkút, vörös gránit medencéje szintén a Néró Alexander féle fürdőből származik és 1987-ben került ide. Erre az utcára nyílik a Palazzo Madama, a Szenátus hátsó homlokzata.

A Palazzo Giustiniani is a Szenátushoz tartozik, irodák vannak itt illetve a Szenátus elnökének reprezentatív lakosztálya. A palota nagyjából 100 évig épült 1580 és 1680 között, a korszak több jelentős építészének, köztük Borromininek a részvételével. Bent Zuccari feskói.

A palota néha látogatható. Én egyszer voltam bent, még 2001-ben, egy kiállításon, Caravaggio és Giustinianik volt a címe. A névadó, eredeti tulajdonos testvérpár felismerte Caravaggio zsenalitását és  több képét is megvásárolták. Az örökösök viszont kénytelenek voltak eladni a képeket, amelyeket II. (Nagy) Frigyes porosz király vásárolt meg. A képek Berlinben a Gemaldegalerieben vannak, erre a kiállításra akkor áthozták őket ide.   Innen származtak azok a Caravaggio képek is , amelyek a háború végén pusztultak el. Miután a németek átadták a bunker kulcsait a szovjeteknek, tűz ütött ki, kb 400 kép  semmisült meg, Caravaggio művein kívül Rembrandt, Rubens, Van Dyck képek is. A német leírásokban szerepel egy enyhe kétség. Ugyan nagyon valószínűnek tartják, hogy ezek a művek tényleg elégtek, de nem zárják ki annak a  lehetőségét, hogy valahol egy  szibériai raktárban...

Előzmény: vélemény (21827)