Nos, akkor leírnám bolgár "élményeimet" :)
Bevezetőként annyit, h ugye most 3 országban jártam, Románia, Bulgária, Görögország. Romániában már többször jártam, Bulgáriában és Görögországban most először. Bulgáriában 2 részen, a Rila és a Pirin hegységnél, Görögországnak most csak az ÉK-i részén, Kavala és környéke.
Nos, e 3 országból nekem Bulgária tűnik a leginkább "összeszedettnek" hogy úgymondjam. Az utak mindhárom országban jók voltak, de vmi rendet, szervezettséget leginkább csak Bulgáriában sikerült tapasztalnom. Mire gondolok? Pl valamiféle útellenőrzést csak Bulgáriában tapasztaltam. Sűrűn vannak kamerák, és mozgó útellenőrök. Láttam traffizó rendőröket is (azt Romániában is, de csak egyet..). Bulgáriában vannak sorompók a vasúti átjáróknál, Romániában én egynél sem láttam ahányszor ottjártam.. Görögöknél ócska az autópark, sok a régi kocsi, a románok meg sztem állatabbul vezetnek a bolgároknál. Görögöknél szemét is van mindenfele. Na mind1, szal ez a rövid benyomásom :)
Ellenben azt a fene nagy bolgár vendégszeretetet és olcsóságot nem sikerült megtapasztalnom.. :)
Első szállás, Borovec, egy faházas kemping, Villa JAgoda v mi. amúgy egész Borovec nekem nem jött be, egy giccses bazár az egész.. Erotic show meg kaszinó egy hegyi üdülőfaluban? No comment..
Magával a szállással sok gond nem volt, de drága volt sztem.. 90e körül összehasonlításképp szállodai apartmanok 45-50e körül.. De a zasszony faházat akart, ám legyen. Tiszta volt, csend volt, de semmi extra. Voltak igénytelenségek is a házban azért, pl kókány megoldások.
Na de a reggeli.. ui. kértem reggelit a 4 napra. Kiderült h csak fél9-től van, előzetesen 8 órát activitztünk ki az egyik alkalmazottal este érkezéskor. Engem már ez bosszant, de ez úgy tűnik mindenhol így van, h 8nál előbb nincs. Ok, de így milyen túrára érsz oda időben?? Az egyik reggelit ki is hagytuk, és így is épp odaértünk időben a Rilai 7 tóhoz, annyian voltak..
A reggeli "kontinentális reggeli" volt, 3x ettünk, mindig más pincér volt. Mag a kaja ránézésre olcsó volt, a legolcsóbb gépsonka, és turista szalámi, fehér kenyérrel. Plusz sajt, vaj, olcsó dzsem, paradicsom, uborka. Első nap kihoz nekünk a pincér 3 kenyeret.. (3an voltunk) de kis szeletek. Mind1, beosztottuk. Második nap másik pincér, bolgárul gagyog, nem értettük mit akar. A dzsúznál akadt el, első nap nem volt gond, dzsúz, hozta a narancslevet. Na második nap a pincér látta h nem értjük, megkérdi gavaritye po ruszki? Nem.. Erre egy "fax kivan" arckifejezéssel elviharzott, és almalavet hozott, és tökugyanazt a reggelit, de immár 4 szelet fehér kenyérrel, ami nem tűnt frissnek megint csak. 3. nap kihagytuk, 4. nap egy totál unott, flegma csaj volt a pincér, kb fél órát vártunk mire megkaptuk ismét tökugyanazt a reggelit, de immár kenyér nélkül.. Ja, előtte nap 20 percet vártunk erre a csodás reggelire.. Egyébként asszem 1300 ft körül számolták a reggelit, így rohadtul sokallom..
Ok, Bansko még szépíthet :) Na ez a szállás jobb volt, egy hotel, 2 szobás apartman. feleannyiba került, svédasztalos reggelivel. Itt különösebb gond nem volt, de itt is ugyanazt a sonkát láttam a svédasztalnál, de itt legalább volt 2-3 féle szalámi, bundás kenyér, tojásrántotta stb stb, tea, tej, narancslé, kávé stb. Itt visszaköszönt a hotelek átka, azazhogy qrva élet h vki késő este ugat, ajtót csapkod stb. Szinte minden nap az éjszaka közepén(hajnal 1-3 között) karbantartási jellegű zajokra ébredtünk, kis kalapálás. zörgés ez az, pofázás.. Mintha vmi éjszakai műszak lett volna. Egyik hajnalban meg mintha vaslemezt húzott volna valaki a betonon, meg se néztem hány óra volt.. Utóbb kiderült, h vmi fém dobozos kézikocsi adhatta ezt a hangot, amit alkalmazottak húztak, gondolom én.
Na kb ennyit a szállásokról. A boltokban hihetetlen gyenge a kínálat. Azt nem is ragozom h nincs, ill alig van szénsavas ásványvíz, ez legyen az én bajom. De pl joghurtot sem ettem egy jót. Abból is kevés a kínálat, és csak nagy kiszerelésben, és gyenge ízű aludtejszerű valami.. persze lehet ez a jó és én vagyok a műhöz szokva :) Én az itthoni Danone stb gyümölcsös joghurtokhoz tudok viszonyítani. Na ezekhez képest nekem qrvaxarok voltak.. bementünk egy Lidl-be Samokovban, alig van péksüti választék (görögben volt rendesen). nagy olcsóságot sem láttam, kb ugyanazok az árak voltak sztem mint itthon. Benzin sem olcsóbb pl.
Ok, együnk vmi bolgár kaját! Első probálkozás Borovec, mondanom sem kell h rendes éttermet nem találtunk, csak kocsmaszerű izéket. Beültünk egy jó pontozásúba (google..), vmi rock-kocsmára hajaz, kajaválaszték alig, bolgár kajából csak a kavarmát láttam, ok keressünk másikat. Semmi, menjünk vissza Samokovba, egy étteremről olvastam vhol a neten, úgy rémlik jót írtak, Target étterem. Ránézésre ízléses, de bolgár kaját itt sem találok.. Muszaka, Sarmi vagy kavarma, ezekre "vadásztam", csak ezekről írtak a neten mint bolgár étel. Nem találtam az étlapon, vagy más néven futott.. Rendeltem vmi csirkét szlávos hangzású szósszal, meg vmi tésztával. Xar volt.. Kihoztak két totál mű ízetlen főtt natúr csirkemellet, vmi totál mű tésztával és ezzel a szósszal.. A szósz legalább jó volt, enélkül meg se bírtam volna enni.
Második próbálkozás Melnik, na itt már találtam kavarmát, "melniki kavarma" néven, ezt rendeltem. Na ez vmi tojásos lecsószerű vmi volt, rágós húsokkal meg gombával, ez sem jött be..
Harmadik próba, Bansko, kinézett étterem zárva, keresgéljünk tovább. Bankkártyás előnyben. Egy helyen vmi zártkörű buli volt, na akkor menjünk vissza amoda, fax kivan már, együnk vmit. Fele éttermek zárva, gyalog meg nem járjuk be az egész várost. Beültünk egy bolgárosnak tűnő helyre, itt sem volt bolgár kaja, ill vmi kavarma volt, de drága, így kebabot rendeltem. Amúgy sarmi-ra vadásztam, de így sehol sem találtam, sztem más néven lehetett. Nem volt maradandó élmény ez sem, de épp ehető volt :)
Vettünk görögdinnyét, ezt is agyba főbe dicsérték, de semmi extra. Paradicsom detto, ugyanaz mint az itthoni bolti, semmi íze nem volt.
A természeti környezetet nem ragozom, az vitán felül áll :) viszont a turistajelzések elnagyoltak, ritkásak, több út futhat egy jel alatt, ill sok kitaposott egyéb ösvény, a jelet meg keresgélni kell mert ritkán van.. De letöltöttem egy offline Bulgária térképet, ez igen jóak bizonyult, túraútvonalak is rajta.
Szóval sztem a vendéglátásban még van hova fejlődniük.. :) Hirtelen ennyi, ha vmi eszembe jut még, leírom :)