"Adósa vagy a topiknak Orosius, Izidor és Mózes citátumokkal."
Dehogy vagyok.
Először is nézd meg az Idegen szavak szótárában a "citátum" szó magyar jelentését.
1. Paulus Orosius katalán szerzetes 417-ben írt munkájába ALFRÉD király ön kezűleg szúrta közbe, hogy OROSIUS szövegében említett Baster-nae (Baskír) népet a magyarokkal azonosítja: "Basterne, nu hie mon haet Hungerre",
??
Itt: https://books.google.hu/books?id=bn80AAAAMAAJ&pg=PA239&dq=Orosius&lr=&redir_esc=y&hl=hu#v=onepage&q&f=false
429. oldalon, az Alfréd-féle óangol Orosius modern angol fordítása:
"When Lepidus Mucius was consul, that most fierce nation called the Bastarnae (but now called Hungarii) "
Magyarul: LP konzulsága alatt az igen vad Basterna nevű (MOST Hungarri-nak hívják).
Értve van: MOST. A baszternákokról meg sok mindent tudunk, pontosan a későbbi Etelköz területén éltek -- csak éppen 800 évvel korábban ....És, ugye, gallként regisztrálva ....Semmi baskír ...
"PLUTARKHOSZ: PÁRHUZAMOS ÉLETRAJZOK
mek.oszk.hu/03800/03892/html/04.htmAz Isztrosz közelében lakó baszternákokat, akik jó lovas és harcos gall nép voltak, fellázította; az illüröket pedig királyuk, Genthius útján felszólította, hogy ...
Tehát valamelyik alteres szájtról jól becumiztad. (A baskírok mai lakóhelyükön csak a magyarok UTÁN jelentek meg amúgy.)
Szent Lajos francia király lexikonírója és Viterboi Gottfried megerősíti a hun-avar-magyar azonosítást.
Vincent de Beauvais a XIII. században hivatkozik Orosius-ra (hun korabeli szerzetes). Viterboi Gottfried középkori német történetíró is hangsúlyozza a hunok, avarok, magyarok azonosságát és vannak még többen is. Láthatóan nagyon is tisztában voltak azzal, honnan származnak a hunok (Hungaria a távolabbi Szíria táján, túl a Meotisz mocsarain feküdt), akik visszaérkezésük sorrendjében aztán avar, majd magyar népnéven jöttek vissza.
Hát AKKOR Orosius a primér forrás nem?? És ezt kértem tőled. Kit érdekel, hogy a 13. században miket irigálnak 1000 évvel korábbi dolgokól.
Sevillai Iziodorus
Etimologiae című munkájában 600-as évek elején így fogalmaz: „…Hugnos antea Hunnos vocatos, postremo a rege suo Avares appellatos…”.
"Az onogurokat azelőtt hunoknak hívták, végül királyukról avaroknak nevezték el őket" ...Onugorokról beszél!
???
Ez megint valami buggyant alter adaléka. HOZTAM neked Isidoriust, mint primér forrást. MUTASD meg benne a hivatkozott részt.
Chorenei Mózes
A „makar” népnév a Chorenei Mózesnek tulajdonított (Movsēs Xorenac’i), de újabban a Kr. u. 7. századra datált11 Armenia földrajza (Ašxarhac’oyc’) c. munkában is megtalálható, ahol az Észak-Kaukázus térségében számos más nép között a „gudamakarok” és a „gugamakarok” is szerepelnek.12 Chorenei Mózesnek erre az ada-tára már 1870-ben Lukácsy Kristóf felfigyelt (Lukácsy 1870, 147), Bendefy László pedig a Kuma menti magyarokat látta bennük (Bendefy 1942, 31–32).
HOZTAM neked Móztest is, mint primér forrást. Mutasd meg benne a hivatkozott részt.
Bemutattad: gőzöd nincs a forrásokról, a forráskezelésről. Csak idézel ész és nyakló nélkül holdkóros alteres szájtokat.
Így nem fogod tudni átírni a történelmünket ...