Törölt nick Creative Commons License 2019.07.19 0 0 3990

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151947480&t=9187305

 

Pista, azon nem nyitok vitát, hogy te jobban ismered a Nyugatot, mint én.

Azt viszont nem értem, miért nyugatimádat az, ha egy működő példát hozok fel az RSGB-től. Ezzel nem kritizálva nemzeti rádióamatőr szövetségünket, a MRASZ-t! Tehát adott egy alapítvány, amit az RSGB tett, ami a képzést, utánpótlást szolgálja. Leegyszerűsítve így csinál pénzt e nemes célhoz. Az sem mellékes, hogy az RSGB vizsgáztat, mert ki értene jobban a rádióamatőr "sporthoz" ott, mint ők? Az sem mellékes, hogy kidolgozott egy vizsgaanyagot, ami ingyen elérhető, online tanulható és a tervek szerint online vizsga is lehetséges lesz. Erre írtam, hogy náluk beköszöntött a 21. század. Vagy nem? Van egy minisztériumuk - ha elolvasod, amit írtam, megtalálod a nevét -, ami elnevezésénél fogva hasonló a mi innovációs minisztériumunkhoz, de nem a buszbérletek érvényessége a fő feladata, hanem például a rádióamatőr tevékenység támogatása. Ez biztosan egy elítélendő, nyugati métely...

Szerencsére megnyílt a világ az internettel. Már azok előtt, akik használják és tájékozódni szeretnének. Te is ott vagy a fészbukon és ha akarod, elérhetsz olyan oldalakat, ami a rádióamatőrök tevékenységével foglalkozik, úgy, mint antennaépítés, készüléképítés, digitális és más üzemmódok kedvelőinek szánt oldalak. A neveket és a linkeket nem teszem ide. Egyébként a fészbuknak is van keresője és mindent megtalálsz, ami érdekel. Ezeken az oldalakon nagy a forgalom, sorra jönnek fel a hozzászólások, érdekesek vagy érdektelenek, de hozzá lehet szólni, tanácsot lehet adni és kérni. El kell mondanom, hogy magyar rádióamatőr oldalakat is felkerestem, beléptem csoportokba és kiléptem, mert nem volt érdemes az oldalsávot foglalni azzal, ami nem működik. Értsd, semmi forgalom a csoportokban. Azaz, mégis, de az itt piros kukorica. A HARC csoportja - tudod, a CB-sek - nagyon aktívak, mind technikai, mind forgalmazási kérdésekben. Megosztják a DX-eiket, a maguk által készített kütyüket.

Visszatérve a gyerekek okításának kérdéséhez! Kis falunkban nem rég volt iskolaigazgató választás. Ácsorogtak ott a szünetben a kastélyparkban. A fizikatanárt régről ismerem. Megkérdeztem tőle, mi a véleménye egy szakkörről. A válasza mélyen lesújtott.

"Elektrotechnika, fizika, netán rádiós szakkör? Még a fizika szertárat is elvették tőlem. A gyerekeknek nincs mit mutogatni, amii érdekelné őket, érdekelné, ha óra alatt nem azzal lennének elfoglalva, hogy a mobiljukat nyomogatják. Ne is ábrándozz!"

A fizikatanár egykor hívójeles rádióamatőr volt...

Szóval, Pistám! Ezen túl is merészelek példákat, ötleteket felhozni, származzon az Amerikából, Nyasszaföldről vagy éppen Oroszországból! Apropó, Oroszország! Pont tegnap "beszélgettünk" egy orosz rádióamatőrrel bizonyos antennaépítési ötletről. De egy japán is belépett a körbe.

Ami pedig a személyes viszonyokat érinti, az orosz és az ukrán rádióamatőr jól megérti egymást a csoportban és a beszélgetésekből úgy tűnik, hogy nem azért nem emlegetik Ukrajna annektálását, mert tiltja a fórumszabályzat.

De azért nem bánom, ha te megmondod nekem a tutit, jó néven veszem, legfeljebb mosolygok rajta egy sort. :-))