kitadimanta Creative Commons License 2019.07.18 0 0 22008

"A Róma7:12ről nem csak én mondom, hogy egy anti- marcionita betoldás, hanem más kutatók is annak tartják, persze ebben nincs konszenzus."

Nézd, el lehet fogadni betoldásnak, de mit csinálsz a többi tucatnyi hasonló verssel? Azokat is mind betoldásnak fogod tekinteni? Néhány a sok közül:

Rm 2:13. "Mert nem azok igazak Isten előtt, a kik a törvényt hallgatják, hanem azok fognak megigazulni, a kik a törvényt betöltik."

Rm 2:20. "A balgatagok tanítója, a kiskorúak mestere vagy,bírván a törvényben az ismeret és igazság formáját."

Rm 2:25. "Mert használ ugyan a körülmetélkedés, ha a törvényt megtartod; de ha a törvényt áthágod, a te körülmetélkedésed körülmetéletlenséggé lett."

Rm 3:31. "A törvényt tehát hiábavalóvá tesszük-é a hit által? Távol legyen! Sőt inkább a törvényt megerősítjük."

Rm 7:1. "Avagy nem tudjátok-é atyámfiai, mert törvényismerőkhöz szólok, hogy a törvény uralkodik az emberen, a míg él?"

Rm 7:22. "Mert gyönyörködöm az Isten törvényében a belső ember szerint;

Rm 10:5. "Mert Mózes a törvényből való igazságról azt írja, hogy a ki azokat cselekeszi, él azok által."

 

Gal 3:10. "... Átkozott minden, a ki meg nem marad mindazokban, a mik megirattak a törvény könyvében, hogy azokat cselekedje."

Gal 3:12. "A törvény pedig nincs hitből, hanem a mely ember cselekeszi azokat, élni fog azok által.

 

Sokszor hivatkozik a törvényre:

1Kor9:9 „Mert a Mózes törvényében meg van írva:”

1Kor14:21,34 „A törvényben meg van írva:”,   „a mint a törvény is mondja.”

 

Önmagát is törvénytisztelőként aposztrofálta:

Csel 24:14. "Erről pedig vallást teszek néked, hogy én [Pál] a szerint az út szerint, melyet felekezetnek mondanak, úgy szolgálok az én atyáim Istenének, mint a ki hiszek mindazokban, a mik a törvényben és a prófétákban meg vannak írva."

 

Tehát Pálról minden el lehet mondani, csak azt nem, hogy tagadta volna Mózes törvényeit... Ergo, a Róma7:12-t fölösleges beszúrásnak venni, nem oszt, nem szoroz..., viszont tökéletesen beleillik a képbe, ami a beszúrás ellen szól.

Amúgy mi oka lett volna ezt a verset beszúrni? Tovább erősítendő Pál törvénytiszteletét? De minek?

 

"Markión volt a páli levelek első magyarázója, ő szerkesztette kánonba azokat, ha úgy tetszik Pál tanítvány volt."

Elég nehéz ennek hitelt adni tudatában annak, hogy nagyon helyesen fölismerte, Mózes Istene és Jézus Istene két különböző, egymással kibékíthetetlen entitás.

Miután ő Jézus Istenében hitt, nehéz elképzelni, hogy sok időt szentelt volna Pál leveleinek, hiszen Isten és törvénye összetartozó fogalmak, márpedig Pál Mózes-törvény tisztelete nem hagy kétséget. Ezt Markionnak is föl kellett ismernie, ha nem volt vak... Meg azt is, hogy Pál még véletlenül sem Jézus Istenét vallotta magáénak (már a törvény tisztelete is erre utal). Zűrös és igencsak ellentmondásos ez az egész história, ezért nem is nagyon foglalkoztam vele.

Előzmény: balivi (21999)