Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.06.19 -1 0 100671

"Sokáig én is ezt vallottam, hogy a drót jobb, de a lehetőségek is limitáltak akkor."

 

Adat-vezetéket (drótos buszt :) leginkább csak új építésű rendszernél könnyű a falba berakni, tehát aki drótos rendszert fejleszt/gyárt, az a lakásfelújító piacról részben kizárja magát. És mivel a gyártóknál a profit maximalizálás az elsődleges szempont, ezért szinte mindenki olyan rendszert fejleszt,

- amihez nem kell plusz vezeték (tehát rádiós)

- aminek a szerelését a kevésbé okos szerelő is képes megtanulni, ezért az ügyfelet erre a rendszerre fogja rábeszélni, tehát maguk a szerelők is a cég "értékesítő ügynökei" (profitnövelői)

A sokoldalú szolgáltatás, a minőségi szolgáltatás, a megbízhatóság és a biztonság huszadrangú szempontok a maximális profithoz képest  :)

 

"Az 50 éves X10 óta"

 

Ha drótos, akkor pl a nyílt szabványú I2C vagy CAN buszban lehet gondolkodni szerintem, ezekhez szinte fillérekért kaphatók alkatrészek ill. készen bemeneti és kimeneti perifériák. Persze pl vannak saját gyártói buszok is, persze ezek működése titkos, csak a gyártó (méregdrága) egységeit lehet rákötni, és ha utólag olyan igény merül fel, amire annak a gyártónak nincs megoldása, akkor az egész addigi rendszer mehet a szemétbe és lehet elölről kezdeni egy olyan rendszerrel, ami tudja azt a szolgáltatást is (az meg egy másik szolgáltatást nem tud :)

Előzmény: peppino (100665)