tfe_tng Creative Commons License 2019.06.19 -1 0 100667

Azert van par alternativa. KNX-re van 50+ gyarto, amerikaban is van par "kis" ceg aki ezzel foglalkozik (Crestron, control4, Vantage Control, stb). De ha relative olcso kell akkor ott van pl a Loxone is, de van 1000 mas megoldas. Zigbee/zwave/random kinai radios cucc - ezek csak a retrospektiv piacon leteznek, komoly automatizalast ilyenekkel nem csinalnak, mert a megbizhatosaguk kerdeses.

 

X10 mar akkor szar volt amikor kitalaltak, szinten retro piacra szanva. Akkor kezdodtek a vicces dolgok amikor a szomszed is beszerelte, mert siman atzavart a szomszedba a halozaton keresztul.

 

A masik veglet az ipar, de az egy teljesen mas vilag, mas igenyekkel es arszinttel (bar a crestron azert bele-belekarcol ebbe az arszintbe)

 

A problema az otthon hekkelt cuccokkal hogy altalaban egyetlen ember tudja karbantartani, az pedig egy ingatlan eseteben nem igazan elony, meg akar azt is lehetne mondani hogy kimondottan hatrany. 

 

Szoval otthon hekkelt raspberry pi < retrospektiv radios cuccok / X10 / Apple HomeKit <  Loxone/KNX/Control4 < Crestron / Vantage, valami ilyesmi lehet a dolog evolucioja, arban es minosegben, megbizhatosagban is. 

Előzmény: peppino (100665)