1zsakkrumpli Creative Commons License 2019.06.12 -2 3 160156

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151212581&t=9007484

 

"

A műanyag palackok anyagminőségének jelölése:

 

Egytől hétig terjedő számok a polimertípusokat jelölik, amiket a műanyag újrahasználhatóságát jelző háromszögben, többnyire a palack alján található.

1 - PET/PETE – Polietilén-tereftalát

A gyártók óvnak minket az ilyen típusú PET palack többszöri használatától, mert az igénybevételtől apró repedések keletkeznek a műanyagon, amiből a káros anyagok az élelmiszerbe szivároghatnak.
2 - HDPE – Nagysűrűségű polietilén
Biztonságos műanyagként van számon tartva.

3 -  V vagy PVC – Polivinilklorid
Egészségre rendkívül káros műanyagfajta.

4 -  LDPE – Kissűrűségű polietilén
Biztonságos műanyagként van számon tartva.

5 - PP – Polipropilén
Biztonságos műanyagként van számon tartva.

6 - PS – Polisztirol
Veszélyes műanyag típus, mert sztirolt bocsát az ételbe, italba.

7 - BPA- Biszfenol-A”

Ide vannak sorolva minden más olyan műanyagok, amelyek nem sorolhatók az előbbi kategóriákba, illetve az 1-6-ig jelölésű műanyagok valamilyen keveréke.

Összegezve a 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt anyagminőségű palackokat  kell használni.

A jeges palackok cefrébe rakása előtt  nem árt citromsav-víz oldattal (1:10) fertőtleníteni.

Az erjedési folyamat lassúbb lesz (2-3 hét), de a gyümölcs aromaanyagai megmaradnak. Az erjedés során kevés mellékreakció zajlik le, így kevesebb a kozmaolaj, és észter képződik, tehát az alkoholkihozatal is jobb lesz.

"

Előzmény: endrepp (160155)