tfe_tng Creative Commons License 2019.06.08 0 2 100340

Tablankent 36V-al szokas szamolni, 10 tablanal ez 360 VDC. Masik oldalrol ez 2,75-3,3kWp beepitett teljesitmeny (nem egy nagy rendszer, de meg csaladi hazas meretekben is pici).

 

Az inverterek altalaban 3-5-8 tablatol felfele tudnak termelni (invertertol fuggoen), de messze van az idealis sztringfeszultsegtol (romlik a hatekonysag).

 

Szoval, ha - maradva a peldanal - 10 panelrol lekapcsolsz 1db-ot egy valto relevel, akkor mennyi VDC marad a rele erintkezojen ? Hany amper fog folyni rajta ? Az egyszeruseg kedveert maradjunk a legegyszerubb esetnel amikor maxon termel minden panel. 

 

Vajon ezt a 324VDC-t illetve 7,6A-t elbirja-e egy olcso autos rele, amit 12VDC-re terveztek ? Hanyadik terheles alatti atkapcsolas utan fog teljesen osszesulni ?

 

Meg sokkal jobb kerdes hogy honnan fogod tudni hogy le kellene kapcsolni egy tablat ? Ki es hogyan fogja ezt vezerelni ? Dragabb-e ezt az elektronikat megtervezni es megepiteni mint egy 1kW-al nagyobb teljesitmenyu invertert venni ?

 

De a kerdes feszegetese _teljesen_ felesleges, mert minden halozatra taplalo inverter fel van keszulve erre az esetre, es egyszeruen eltolja a munkapontot ugy, hogy kevesebb teljesitmeny jojjon le a panelekrol. Ezt hivjuk vagasnak, es enelkul a ficsor nelkul nem kap engedelyt egyetlen inverter se. 

 

Amugy valaki (pont te ?) fejtegette hogy esetleg masra hasznalni a kieso tablak altal termelt aramot, de vajon mire ? Mert az inverter pont azt csinalja hogy az elkepesztoen valtozo DC sztringfeszultseget szepen 230VAC-re konvertalja, amit trivialisan fel tudsz hasznalni szinte barmire, akkor minek talaljuk fel a melegvizet hogy csinalunk egy masik eszkozt aminek ugyanaz a feladata, de csak akkor mukodik amikor az inverter nem bir az osszes napelemmel ? Akkor kell egy nagyobb inverter...

 

Csak hogy lasd, nem csak fikazni tudok, remelem igy mar egyertelmu a dolog.

 

PS: a villanyfutes + napelem kombo a legnagyobb baromsag, amire abban a pillanatban fognak radobbenni a juzerek ahogy megszunik az allami tamogatas (szaldo). Nyilvan mas ha hoszivattyurol beszelunk, az egy védheto otlet.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (100329)