[fidelio] mindegy Creative Commons License 2019.06.01 0 0 95

Habár Schumann zongorás kamaraműveinek összkiadása inkább a Kamarazene témába tartozik, de a főszervező és a legtöbbet szereplő Várjon Dénes miatt itt írok néhány mondatot a hatrészes sorozat utolsó két előadásáról.

Május 25-én hallhattuk a vele együtt nemrég kitüntetett kiváló brácsistával, Tabea Zimmermannal először a Meseképekben, ámulatba ejtő összhangban és finomsággal, nagyon karakteresen. Dénes volt Veronika Eberle partnere is a kevésbé ismert a-moll szonátában, majd az Adagio és Allegro elnevezésű darabban, a remek kürtös, Zemplényi Szabolcs mellett. Utóbbi darab jobban tetszett, majd az aznapi csúcsot az Esz-dúr zongoranégyes jelentette, amelyben remekelt a Christoph Richter csellistával kiegészített hármas. 

.

Másnap a megtelt Nagyteremben zárult a sorozat, frenetikus sikerrel: a nyitó számban megszólalt az Egyszer volt... című album harmadik kitüntetettje, a szintén régi partner-klarinétos Jörg Widmann, illetve hangszere is. Az átlagban éppen ötven éves művészek elképesztően összeérett muzsikát produkáltak a különben nem éppen összeillő hangzásúnak tartott hangszereikkel, és ez Schumann és az ő zsenialitásuknak is köszönhető volt a Meseelbeszélésekben. A Fantáziadarabok után jött egy ritkán hallott különlegesség, amelyben két zongora előtt a már hallott kürtös és két csellista játszott, utóbbiak között a megférfiasodott kiváló Devich Gergely. A másik zongorista Simon Izabella volt.

Természetesen az Esz-dúr zongoraötössel kellett befejezzék az összkiadást, amelyben Dénes mellett a vonósnégyesbe Környei Zsófia szállt be másodhegedűsként. Igazi kamarázás, határtalan profizmus, érzelemteli gyönyörűséges játék, tomboló sikert kiváltó játék lett az eredmény. Ennek a darabnak a lassú tétele a legmegrázóbb schumanni muzsika, amelynek ez az előadása maradandó élmény volt.

.

Ráadásként megkaptuk a Várjon házaspár novemberi kamarafesztiváljának műsorát, az Utas és holdvilág cím alatti négynapos zeneünnepre (=kamara.hu), amelyhez a Zeneköltészet,... témába másolom be az ismert Szerb Antal-regény II. részének mottóját a rejtelmesről,a démoniról, ahogy az egész történet izgalmas alapot adott a szervezőknek egy újabb sorozatra, ahol a nyolcvan éves történet homályos, ködös (misztikus), kissé dekedens hangulatát lehet megismerni zeneműveken keresztül, ahogy az utasok botorkálnak akár holdvilágban is, helyüket keresve az egyre zavarosabb világban. Nagyon várom azt is! 

  

Előzmény: [fidelio] mindegy (94)