Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.05.22 0 3 99760

"Látod, erről beszélek, fingod sincs az egészről."

 

50 évvel ezelőtt az energiatakarékosságot szinte csak nagyüzemi méretekben vették számításba, viszont a háztartásokban lévő elektromos berendezések túlnyomó része már egy csekély feszültségeséstől is pánikba esett. Ekkor írták azokat a tankönyveket, amelyekben a vezetékek méretezésénél kizárólag a feszültségesés volt megemlítve.  Sok szakembernek abból áll az élete, hogy az iskolában megtanulja a könyvet (és ezzel egy életre vége a fejlődésének :), a könyv íróit tévedhetetlen isteneknek tartja és önmagát is, hiszen mindig mindent a szent Könyv szerint csinál.

Az idők azonban változnak, pl az energia árak időközben az egekbe szöktek, ma már minden elvesztegetett wattra/fillérre oda kell figyelni a régi könyvben ilyesmiről nem volt szó. Más dolog is megváltozott: ma már az elektromos készülékek egyre nagyobb hányada képes nagyon széles feszültségtartományban dolgozni, talán ma már egy eyész lakást ki lehetne úgy alakítani, hogy kb 100 és 250V között teljesen mindegy, hogy milyen feszültségű betápot kap :)

Tehát az évek során a feszültségesés fontossága kezd jelentéktelenné válni, viszont az energiaveszteség egyre nagyobb fontosságú lett.

Tehát ha legközelebb valaki egy hosszú vezetéken/kábelen watt-veszteséget (évente elúszó forintokat) kezd számolni, azt ne hülyézd le kapásból :)

Előzmény: killbill1980 (99718)