APT Creative Commons License 2019.05.01 0 0 11118

Armani óra NINCS. Ahogy Police, Diesel, Gucci, DKNY, John Galliano meg mittoménmi óra SINCS.

 

Ezek nem óragyárak, ezek divatcégek, ahol valaki rajzol egy elképzelt designtervet egy óráról, aztán valami erre szakosodott, jellemzően kínai vagy hasonló, a legdrágább daraboknál esetleg svájci (értsd: svájci típus-szerkezeteket külön rendelt kínai tokokba pakoló) "private label" gyártóval elkészíttetik.

Sokszor gyakorlatilag kideríthetetlen, ki is áll ténylegesen a háttérben, valójában ki és hol gyártotta az órát (ezt jellemzően titkolják is keményen, és ha nem találsz az órán semmiféle, az eredetére utaló feliratot - pl: "swiss" stb.. - akkor nagyjából biztos lehetsz benne, hogy Kínában készült) - a minőség meg teljesen esetleges.

Lehet egész jó is, meg borzalmas is - nem is olcsón. És még hamisítják is őket, viszont az örökösen változó design és gyártói háttér okán nem ritkán komoly szakértő sem képes megmondani, hogy egy adott "Armani", "Gucci" most hamis-e, vagy sem - legfeljebb önmagában tud véleményt mondani az óráról...

 

A Seiko legalább biztosan létező, számon kérhető manufaktúra. Hozzátenném, hogy a valóban felső, de legalább felső-közép kategóriás minőségnek ma már ők is nagyon megkérik az árát.

Előzmény: Órás bácsi (11117)