Törölt nick Creative Commons License 2019.03.31 0 0 174111

" Milyenek a tapasztalataid a GTS10XC-vel? Megvennéd mégegyszer?"

 

Jók. És meg :) Annyira meg, hogy ha mondjuk nagyon beépítettem volna a mostani GTS-t, és szükségem lenne egy gyorsan mozdítható (terepre vihető) asztali körfűrészre, mert annyi és olyan munkám lenne: ugyanezt venném 2. fűrésznek is.

A vezetőjével semmi baj, tökig fűrészporban úszva is könnyen mozgatható, ha lerögzítetted: ott marad. Nem olyan kifinomult mint a DeWALT fogasléces megoldása, de működik. Annyi plusz mindenképpen van a DW-hez képest (akármelyikhez) hogy van beépített tolószánja, még ha nem is 2m hosszú deszkát vágsz is vele végig, teszi a dolgát. Tegnap és ma pl jó sok átlapolt kötésnek ágyaztam meg vele (éppen egy ilyen hengercsiszolót építek, és a vázszerkezetnél alkalmaztam ilyen kötést. Gondolj  bele, ha nem lenne pontos hogy nézne ki a gép váza ...

 

Guru írt a merülőfűrészról, annak is megvan a maga létjogosultsága. De sokszor nem helyettesíti az asztali körfűrészt. Nade akokr egy "pro" mellette, ahogy Guru is felvetette: próbálj meg mozgatni egy +40kg -os, 2500x1250-es, 18mm-es rétegelt táblát. Egyedül nem vicces, szinte felejtős felosztani kicsi asztali fűrészen: itt ugrik be a vezetősín+merülőfűrész kombó. Nekem van egy Makita merülőm  (SP6000J), egy 1.4 és egy 1.9m-es sínnel, síntoldóval. Egyszer már használtam őket toldva, pl ennél a kis kosaras ülőkénél, remekül jött mikor "nem volt kedvem" a 3m hosszú, 30mm vastag szélezetlen deszkát a szalgfűrészen, vagy méginkább az asztali fűrészen végigtolni. A másik eset amikor nagyon jól jött: öcsém házfelújításánál, tavaly év elején. Elvállaltam a gipszbeton lépcsőjénak a faburkolatát, és ezzel a merülővel szabdaltam fel a lépcsőlapokat, konyhai munkapultból. El nem tudom képzelni, mi mással tudtam volna ennyire pontosan ÉS szépen kivágni az időnként igen fura lépcsőlapokat. Az a vezetősín a gumicsíkkal a szélén egy rohadt jó találmány, plusz a Makita gyári 48 fogas lapja is felsőligás vágásképet ad.

 

De neked első körben ténnyleg egy jó asztali fűrész lehet a célpont.

 

A DeWalt 7491-et pl azért venném meg, mert lehet rá alapból "dado" (nútmaró) tárcsát is tenni. A kicsi DeWaltra nem tudom lehet-e, A Bosch GTS 10 XC-re pedig csak gányolással (a GTS 10 amcsi tesójához való alkatrészekkel, aminek alapból alkalmas a tengelye ilyen "dado" fűrésztárcsákhoz) lehetne rátenni, de ilyet én nem akartam. Nem szeretek egy gyári (akkor még garis is volt, épp most márciusben lett vége) gépet szanaszét hekkelni.

 

Aztán egy dolgoról nem szabad megfeledkezni: a JÓ fűrészlapról. DW- gyári lapjairól nem tudok nyilatkozni, a Bosch-hoz egy 24 fogas sima hosszvágó jár. Hát .. végülis vág. De amikor rátettem egy Freud 24 fogas hosszvágót, nahát az egy másik liga. Többen számoltak már be itt arról, hogy sokkal olcsóbb gépek is megtáltosodtak amikor minőségi lapot (Freud, Pilana, CMT) tettek a gépre. Ha javasolhatok valamit: akámilyen márkát is választasz, a pézügyi keretbe szoríts bele legalább 2 jó lapot. Én ezeket ajánlom (bemásolom a Szerker Kft-től kapott árajánlat releváns részét, abban benne van a termékkód, és akkori - 2016 és 2017-es évjáratú - ár is). Nekem ezek mind megvannak és jól is szolgálnak:

 

Freud hosszvágó lapok:

21LU1C 0100   - FREUD körfűrész D:250x3,2x30 Z=22   - 10 950 Ft+Áfa/db  - Raktárról kapható  (váltó, bevonatolt pasztásan zajcsillapított változat)

 

21LP20M025  - FREUD Pro körfűrész D:250x2,8x30 z:24  - 8 040 Ft+Áfa/db  - Raktárról kapható  (teflon bevonatos)

 

Freud keresztvágó:

21LP40M025   - FREUD Pro körfűrész D:250x2,8x30 z:60   - 10 720 Ft+Áfa/db  - Raktárról kapható  (teflon bevonatos)

 

És ha bútorlapot is vágsz: Freud bútorlapvágó:

21LU3F 0200  - FREUD körfűrész D:250x3,2x30 Z=80 SS   - 19 520 Ft+Áfa/db  - Raktárról kapható  (bevonatolt, pasztásan zajcsillapított változat)

 

Ha Vácrátót útba esik, személyesen is elhozhatod. Nekem nem annyira (Miskolcon cellázok), szóval 1600HUF+ÁFA a szállítás (akkor ennyi volt).  szerker@szerker.hu email címen vagy a honlapjukon található egyéb kontaktokon keresztül értekezhetsz velük. Igen segítőkészek. Ha nem tudod a rengeteg fajta lapból mit válassz, csak annyit kell elmondanod hogy milyen tengelyfuratú és átmérőjű lapot akarsz, és hogy miket szeretnél vágni, ezek alapján ajánlanak ők is neked lapokat.

 

Előzmény: saffer001 (174085)