[fidelio] mindegy Creative Commons License 2019.03.15 0 0 87

Várjon Dénes idei olaszországi fellépéseinek újabb állomásaira készül, hiszen a március 11-i páduai szólókoncertje után, holnaptól három kamaraestje lesz a hegedűs Carolin Widmann-nal.

.

Műsoruk azonos lesz Rómában, Bolognában (18-án) és Udineben (19-én):

.

Schumann: a-moll szonáta, Op.105
Debussy: g-moll szonáta, 1917
Veress Sándor: Szonatína; 1932
Schumann: d-moll szonáta, Op.121

.

A Schumannokat, kiegészítve a Wo02 jegyzékszámú másik a-moll-lal több mint 10 évvel ezelőtt lemezre is játszották Dénesék, és a tavaszi Schumann Zongorás Összkiadásban is hallhatók lesznek, de március 28-án a d-moll szonátát Antje Weithaas-szal, a másik a-mollt május 25-én Veronika Eberle-vel játssza Dénes; az 1. a-moll szonáta pedig január 24-n hangzott el, amikor Dénes partnere Mary Ellen Woodside volt. Ez utóbbi a legtöbbször játszott Schumann-szonáta, így a másik a-mollt, az 1853-ban írt szonátát idézem meg.

Műsorukból pedig a ritkábban játszott Veress-darabot innen kezdve lehet meghallgatni egy 16 éves felvételről, amelyen Várjon Dénes partnere Takács-Nagy Gábor volt.

.

Carolin Widmann egyébként a klarinétos Jörg húga, Dénes régi kamarapartnere, aki 2016 őszén Budapesten is játszott a kamara.hu emlékezetesen szép koncertjein.

.

A fenti, sűrű program alapján akár maradhatott volna Dénes Olaszországban, de bizonyára fontos volt hazajönni néhány napra.

.

Egyébként Várjon 1. negyedéves programja 21 fellépést jelent, benne a március 9-i márványtermi Zenebeszédben a Hammerklavier előadásával.