vélemény Creative Commons License 2019.03.12 0 3 26581

Folytatás

A Colosseum vezetésnek kb 11.15-kor volt vége,  utána végignéztem a kiállítást, 12 után jöttem  ki. 2-re volt  foglalásunk a Santi Quattro Coronati Aula Goticaba.

Bementem a Cosma és Damian templomba,  nagyon szép  a kis udvara. A szuperkönyvem írt egy lejáróról az előcsarnokból az alagsori részhez. Ajtó volt is,  de egy nagy lakat is volt rajta.

A Via San Giovanni Lateranon indultam az Aula Goticahoz. Itt nagyon sok kellemes kis étterem, bar, cukrászda stb van. Különböző helyeken ettem szendvicset és sütit , ittam kávét. Csak most realizáltam, hogy a San Clemente és a Santi Quattro Coronati milyen közel vannak egy máshoz.

Az Aula Goticat is a helyszínen kellett kifizetni, de le kellett foglalni. Gyakorlatilag havonta 2 látogatási nap van. Még január elején  foglaltam, visszaigazolták, de február közepén mailben kérték, hogy erősítsem meg, hogy biztosan megyünk-e. Mert sok a jelentkező, és ha mégsem megyünk, akkor be tudnak tenni a helyünkre valakit. 10€, csak vezetéssel, óránként.

Olasz nyelvű vezetésen voltunk. De van angol nyelvű is.

A terem a kolostor  12.sz-i tornyában található. Az erőd palotát egy bizonyos Stefano Conti  érsek a 13.sz közepén használta. Ő az akkori pápa III. Ince unokaöccse volt, és amíg a nagybácsi a II. Frigyes elleni invesztitúra háborút vívta, az unokaöccs irányította várost. Vicarius Urbis, gyakorlatilag helytartóként. Ebben a teremben fogadásokat és bírósági tárgyalásokat tartottak. Ezért világi témájú freskókkal díszítették.

A freskók 1996-ban kerültek elő. 1235 és 47 között készültek. Giotto művei az 1300 évek elejéről származnak, Cavallini és Cimabue  legkorábbi művei az 1280-as évekből. Én ezelőtt a legrégebbi freskókat Sienaban láttam,  a Dómban a zarándokteremben, a  templom és a keresztelőkápolna közötti szinten, azok a 1270-es években készültek.

A freskókat az 1348-as első nagy pestisjárvány után lemeszelték, fertőtlenítés céljából. 9 réteget  fejtettek le a falról, a helyreállítási munkálatok 20 évig tartottak. A képek jó állapotban vannak.  Egyes részek beázás miatt sérültek, más részek pedig azért, mert később ablakokat vágtak a falakra.  A fő színtónusok  a türkízkék, a matt zöld és egy barnás okeres árnyalat. A főtémák az évszakok, a hozzájuk tartozó mezőgazdasági munkálatokkal, a szabad művészetek, a jó és a rossz ábrázolása történelmi személyiségekkel. A jók között természetesen Jézus és pl Salamon. A rosszak között Júdás, Néró stb. A guide a tabletjén mutogatta  hasonló ábrázolásokat pl Anagni Dómjából ( még nem is hallottam Anagniról), a Chartres Dóm ablakairól, hórás könyvekből. Közel egy órás volt a vezetés, fotózni sajnos nem lehetett.

Ez nem az első római utazás programja, sőt még az ötödik római utazásé sem.  De ha megoldható, mindenképpen érdemes megnézni.