[fidelio] mindegy Creative Commons License 2019.03.09 0 0 84

Ma kora délután a márványtermi Zenebeszédben stílszerűen Kovács Sándor fog beszélni Beethoven B-dúr zongoraszonátájáról, a Hammerklavierról, míg az illusztrátor Várjon Dénes lesz, aki szöveg nélkül fog beszélni az ő olvasatáról. Nagyon várom, és majd a rádiós közvetítést is, hogy többször is visszahallgathassam.

Várjon  tavaly nyáron játszotta először nyilvánosan a darabot, amikor a bonni Beethoven Ünnep egyik - Schiff Andrással közös - szonáta-hétvégéjén vette programjába, szeptember 9-én. Sajnos azt még nem hallottam, mert az előtte való napi szólóestjét választotta a társaságunk, amikor a Liszt-, Schumann-, Beethoven- műsorban az eggyel korábbi (A-dúr) szonátát választotta Beethoventől. Nagyszerű volt!

.

Utána többször került műsorára: ősszel Angliában, és pár napra rá a Zeneakadémián (11.30. - frenetikus sikerrel), majd nyáron, már mint az ottanin, háromszor is, Új-Zélandon és Ausztráliában, az egyikől e témában is olvasható remek kritikát kapva. Az ötvenedik évére teljesen és világviszonylatban is kimagaslóvá érett zongorista tehát kiérlelt játékkal fog közreműködni az elemző műsorban.

.

Van erről a darabról a már említett másik kiváló magyar zongorista egy 15 éves elemző felvétele, ahol ő beszél és játszik, igen alaposan körüljárva ezt a különleges darabot. Schiff András hivatkozik a nagy elődökre (Edwin Fischer, Kurtág György), és mivel tudjuk, hogy utóbbi mellett Schiffet is mennyire tisztelte Várjon, nyilván hallotta felvételeit. Mindketten egyedülállóan értelmezik a szonátát. Schiff természetesen a kotta nyelvét helyezi előtérbe: metronóm-értékek, tempójelzések, hangnemek és egyéb utasítások, majd rövidebb-hosszabb részeken mutatja be a lényegesnek tartottakat. Élvezetes Schiff András szellemes beszéde is, s bár angolul van, érdemes meghallgatni. Van lemeze is, hiszen 2008 táján az összes Beethoven-szonátát lemezre játszotta:

.

https://www.amazon.com/Beethoven-Piano-Sonatas-Vol-Opp/dp/B001AVUABW