Törölt nick Creative Commons License 2019.02.08 0 0 30235

Érdekelne engem, hogy az a készség, szakmai tudás és gépi lehetőség ami rendelkezésetekre áll, számotokra jelent-e bevételi lehetőséget? Nem akarok senki pénztárcájában kutatni, de egyes körülmények miatt ez érdekes lenne számomra.

 

Azzal kezdem, hogy a korábbi évtizedekben én sokat dolgoztattam forgácsoló üzemekkel Győrben és Dunaharasztin. Ipari parki komoly forgácsoló üzemek voltak ezek. Mindig örömmel várták a megrendeléseimet. És amit furcsának tartottam akkor - tán tíz éve - az egyik üzem tulajdonosa így január-február táján fölhívott engem barátilag, hogy rendeljek tőlük valamit, mert különben el kell küldenie néhány alkalmazottat. Furcsának tartottam, mert jól dolgoztak, precízen, pontosan, határidőre és nem drágán. Persze rendeltem tőlük a kérésükre, mert tudtam, hogy néhány hónap múlva az én vevőm is jelentkezni fog. Én pedig kibírom azt a pár hónapnyi kintlévőséget.

 

Én ma már csak hobbiból forgácsolok régiséggyűjtő barátaimnak - semmiképpen sem pénzért - csak kedvtelésből. Ők persze viszonozzák olyan régi tárgyak ajándékozásával, ami nekem örömöt szerez, de ezeket a tárgyakat nem nagyon keresi a régiségpiac. (Azt is tudom, hogy Csuhás szívesen segít bárkinek egy tábla csokiért, tehát az ő tevékenysége sem tekinthető mindig üzletnek. Ámbár a többi vállalásáról nem tudok.)

 

Közben látom azt is, hogy vannak közöttünk topiktársak, akik nem igazán hobbi célra való, hanem komoly ipari termelésre is alkalmas gépet keresnek. És én nem látom a célt.

 

A kérdést tehát oda szűkítem le, hogy meg lehet-e élni ebből a tevékenységből. Amikor előgyártott (csak testreszabásra váró) fogaskerekeket lehet venni az online kereskedői oldalakon. És sok mást.

 

Egy saját eszterga hobbinak nagyon jó. Az arra vágyó emberek alkotókészségét ki lehet vele élvezni. De pénzkereseti eszköznek is jó? Ezt nem tudom.

 

Hát bocs hogy ilyennel tartalak föl benneteket! (Bár lehet hogy az van mögötte, hogy szívesen mesélnék arról a magyar Telluriumról, amivel most dolgom van. De nem teszem, mert annak nem is lenne vége.)