Gábor Őry Creative Commons License 2019.02.04 0 0 64746

Sziasztok!

Nem tudom melyik topikba is illik pontosan, de nem akarom mindenhova kirakni. :) Remélem akad itt aki tud segíteni.

Van egy ariston genus premium evo system 24 kazánom, sensyssel, külső hőmérséklet mérővel és egy 120l-es indirekt tárolóval a hmv-hez, csak padlófűtés, hővisszanyerős szellőztető, ami jelenleg 60% hatásfokkal üzemel, de ez javítva lesz kb 90%-ra.
A ház 84m2, b30as tégla fal (38cm vastag)+16cm grafitos szigetelés, lábazaton 14cm, 40-50cm mélyen a föld alá, a padlóbán 10cm, 3rtg ablakok, födémen 30cm szigetelés. Bent 22fokot tartunk, a termosztáton nem állandó 22 fok beállítva, hanem 3 órás müködések (3 órát megy, 3-at nem). Van amikor dél körül be se kapcsol mert a nap miatt 22,3-22,4fok van
A ház hőveszteségét ~4 kW-ra számoltam.

A decemberi ill januári gázszámla 16-16e Ft volt, havi 150-160m3. Sensys adatok alapján fűtésre elment 1303kWh, hmv-re 301kWh/hó. Gázórát nézve napi 4-5m3 fogy.
Villanyra jelenleg havi 4-5e ft megy el.

Tervezünk napelemet és az lenne a kérdésem, hogy milyen módon lehetne kiváltani a gázt a legoptimálisabban?

1. Napelem+hőszivattyú: 3 vagy 5kW-os LG monoblokkban gondolkodtam, -5 vagy -10 alatt a gázkazán vehetné át a fűtést, hogy ne rossz hatásfokkal menjen. Nem tudom, hogy a havi 3000 Ftos hmv fogyasztás miatt érdemes e nagyobb gépet venni.
Legdrágább, de majdnem/teljesen kitudom váltani a gázt.

2. Napelem+klíma: jóval olcsóbb lenne mint a hsz, de szeretjük a langyos padlót :) Kb mennyivel csökkenne a gázfogyasztás ha részben ezzel oldanánk meg, hogy megmaradjon a langyos padló. HMV készítés maradna a kazánra, esetleg egy elektromos fűtőpatron.
Elég egy kisebb napelem rendszer, nincs teljesen kiváltva a gáz. Nagyobb beruházási költség.

3. Klíma+H tarifa: mint a 2. pont.
Nem kell napelemre költeni, marad a gáz és a havi elektromos fogyasztás. Kis beruházás.

4. Napelem+napkollektor: a hmv készítés részét/egészét átvenné a kollektor, ennyivel kevesebb gáz fogyna, vagy egy nagyobb rendszernél fűtésrásegítés lehetne.
Elég egy kisebb napelem rendszer, nincs teljesen kiváltva a gáz. Közepes beruházás.

5. Klíma+H tarifa+napkollektor: mint a 2. és 3. pont, + a hmv részben/egészben kiváltása, nagyobb rendszernél fűtésrásegítés.
Nem kell napelemre költeni, marad a gáz és a havi elektromos fogyasztás. Közepes beruházás.

Előre is köszönöm!