Szia,
Nos nem én vagyok a nagy öntőmester, ahogy más is megjegyezte pl Győző (ex Repítő) a Hobbiasztalos blog szerkesztője már csak a munkahelyi melója kapcsán is jóval nagybb tapasztalattal bír. Majd lehet bekukkant, bár én magam elég régen láttam itt.
Sok videó megnézése után gyantáztam már egy keveset, kicsiben. A gyantát az Alvin-Plast -tól vettem. EC 141 (W241 és 242-es térhálósítóval is), illetve a Synolite poliészter gyantát (ahogy egyszer GPS jellemezte: a "szegények" gyantáját) is kipróbáltam.
"Titokfás" gyanta
EC 141 + W241. Remekül polírozható és vastagon is önthető. Amit a képen látsz az nagyjából 4dl bekevert gyantát evett meg. A végső polírozást flex alacsony fordulaton, polírkorong plusz 3M autós polírpasztával kapta. Igen kemény felületet ad, jól állja a karcolást is (hacsak nem gyémántkorongos flex-szel esel neki). Egyszer egy megmaradt kis anyagot kiöntöttem egy kis tálkába, öcsém öngyújtóval karcolgatta meg, nagyon nem látszott meg rajta.
Szinescerkás gyanta, esztergálva
Itt két kis díszdobozt is láthatsz, az egyik a Synolite polészter gyantából (+ Curox térhálósító), a másik EC 141 + W242 kombó. Mindkettő esztergálható, persze csak éles késsel és nem nagy fordulaton (nekem 850 rpm a legalacsonyabb fordulatom az esztergámon, ekkorán már működött). A Synolite mintha kevésbé lenne kemény felületű, bár keménységmérést egyiken sem végeztem.
Ez majd egy falióra lesz, natúr szélezetlen akác + 2 különböző színű EC 141 + W 241 gyanta. Csak még mindig valamelyik sarokban várja a végső polírozást.
Ez meg már egy falióra, Anyumnak Anyák napjára. Annyira nem világít a sötétben, mint várnám :) Itt kevés a gyanta, plusz aliexpresszről vettem foszforeszkáló port, ilyet. Itthon is lehet kapni, de ku*vadrága. Jó az a kínai is :) Pont annyira világít mint a hazai műkörmös.
A polírozás szinte minden esetben vizes csiszolópapír (240 -> 2000, ahogy kellett), plusz utána 3M autós polírpaszta ("durva" és "finom").
Színezés: amit látsz színes gyantát a képeken, ilyen festékkel színeztem meg. Azt hittem az adag amit megveszek gyorsan el fog fogyni. Nos - tévedtem. Brutál kicsi adag is teljesen megfest több decinyi gyantát is.
Az biztos, hogy nem olcsó mulatság. Nem tudom milyen arányban, mennyiségben gondoltad a gyantát a fához képest felhasználni, az árakat látod, matekozhatsz -> nem olcsó. Én nem tudom hogy külföldön "lopják-e" a gyantát, vagy utánuk vágják az embereknek, de némely vidó alapján azt hinné az ember hogy a patakból merik.....
Munkapultot akarsz, konyhaszekrényt - akkor nem kevés gyantában gondolkodsz, bár jó lenne látni pár példát, merre akarsz elmenni.
Rengeteg videó van a témában, pl kávézóasztal + gyanta, nekem ez az egyik kedvencem: https://www.youtube.com/watch?v=tTu8WkBdKbA .
Vagy pl: gyantás asztalok, sokféle. Nézegesd őket, sokat segítenek.
A pontos keverési arány nagyon fontos, én egy olcsó konyhai digitális mérleget használok a keveréshez, illyesmit, csak baglyok nincsenek rajta :-)
"amatőrként érdemes e belevágni?" - szerintem ez nem csak a profik játéka. Hogyne! Perszehogy érdemes, igen jó móka. De ne rögtön 30 Literes, többszázezres projekttel kezdj. Ilyesmi kicsikkel mint én vagy mások:
https://www.youtube.com/results?search_query=epoxy+resin+projects
Mobiltok gyantás tuninggal.
Lóhere (béka, rovar, nagymama fogsora, akármi) gyantás kiöntéssel.
Stb.
Ilyeneken kitanulhatod a gyanta kezelését, keverését, színezését, polírozását -> és később lehet nagyobb fába is vágni a fejszét.
Én nagyjából itt járok a gyantázással.