[fidelio] mindegy Creative Commons License 2019.01.19 0 0 80

Várjon Dénes 2018 augusztusának végén megjelent, lejjebb többször is említett kitűnő és azóta már kitüntetett szólólemeze Az éjszakáról szól. Híre, hangjai Ausztráliába is eljutottak és kerültek ott is rivaldafénybe.

Pár napja jelent meg Steve Moffalt beszámolója a LIMELIGHT nevű magazinban, amelynek alcímében érdekes módon a klasszikus zene és a művészetek különállóként szerepelnek.

A hivatkozott linkről rövid minták érhetők el az összes tarckből!

.

A beszámoló nem véletlenül most jelent meg, mivel Várjon Dénes a február 1. és 17. közötti új-zélandi nyári turnéjának keretében február 3-án Nelsonban a legutóbbi budapesti nagy sikerű programját fogja eljátszani, benne a Hammerklavier szonátával, és közben, február 11-én,  Ausztráliában (Adelaide-ben) is fellép ugyanezzel a szóló programmal. Az új-zélandi hat további fellépésén kiváló társai lesznek, köztük felesége, Simon Izabella is. A jövő héten kezdődő Schumann Összkiadásban természetesen a tárgybeli lemez Schumann-darabjait is el fogja játszani. A közeljövő legizgalmasabb koncertje pedig március közepén lesz Padovában, ahol az említett Hammerklavier szonáta után Beethoven legutolsó szonátáját (c-moll, op. 111) is eljátssza, de Bartók Szvitje (op. 14.) is el fog hangzani. Bővebben...

.

.

RIVALDAFÉNY
Ausztrália klasszikuszenei és művészeti magazinja

De la Nuit (Várjon Dénes)

A költői zongorista nem igazán szelíden von be minket ebbe a jó éjszakába.

A költészet által ihletett három mű adta a vezérfonalát Várjon Dénes Az Éjszakáról című lemezének, amelyben egy teljes évszázadot átfogó három zeneszerző darabjait interpretálta az előadó. A megnevezés Ravel Az éjszaka Gáspárja című lenyűgöző alkotásából adódott, amelynek alapja Aloysius Bertrand három groteszk/titokzatos verse volt, és ezt a sarkalatos művet vezették fel Schumann Fantáziadarabjai, a végén pedig Várjon hazai terepre vezetett Bartók Szabadban című ciklusával.
.
Schumann nyolc kis fantáziáját Jean Paul és E. T. A. Hoffmann versei inspirálták abban az időszakban, amikor csak titokban tarthatott kapcsolatot szerelmével, Clara-val. Nehezebb volna felfedni Bartók ötrészes megrázó szvitjének költészeti hátterét, bár a sorozat Az éjszaka zenéje című lassú tétele igencsak jól illik Ravelhez, kapcsolódva annak szinte mozdulatlan részéhez, az Akasztófához.
.
Jól ismerjük Várjon Dénes együttműködését többek között a csellista Steven Isserlis-szel és a hegedűs Joshua Bell-lel, de kitűnő szólista is, aki gyakran lép fel meghatározó remekművekkel, mint például Liszt h-moll szonátájával, valamint rövidebb, kevésbé ismert darabokkal.
 A "muzsikusok muzsikusa" megtestesítőjeként  emiatt is választják kamarapartnerüknek a kiemelkedő művészek Várjont, akinek költői érzékenységéhez és virtuozitásához kétség sem férhet. A lemez programja egészében is igen tetszetős, Manfred Eicher produceri munkája minden tekintetben megfelel kiadója, az ECM   presztizsének.
.