[fidelio] mindegy Creative Commons License 2019.01.16 0 0 2005

A sok-sok Brahms-zongoranégyes-felvétel közül az alábbit ajánlom   mint kivételest meghallgatni:

https://open.spotify.com/playlist/65mCwJiKBqknh140txVsP4

.

Ha nem érhető el a spotifyon, marad u.az a tubusból: https://www.youtube.com/watch?v=z2Riwe9i5_M

.

Érthetően egy remek vonóstrióhoz kapcsolódó kiváló zongorista a legkedvezőbb összeállítás ezekhez a darabokhoz. A három igen fiatal és egy kicsit idősebb tagból alakult Guarnieri-vonósnégyes hosszú karrierje ismert, benne lemezeikkel. Az esetleg mindenki által elérhető linken az akkor 82 (!) éves Arthur Rubinstein a partnerük úgy, hogy a g-moll négyesben a másodhegedűsüké, a másik kettőben pedig az elsőhegedűsé volt a hegedűszólam az idén 50 éves felvételeken. A ráadás csak erősíti véleményemet: nagyon jó albumról van szó.

Emiatt is várom Várjonék lemezfelvételét.

.

Addig is külön és együtt még sokszor lesznek hallhatók, mint pl. legközelebb Baráti Kristóf e hét második felében: pénteken, január 18-án a Duna Palotában, majd másnap a pesthidegkúti Klebelsberg Kultúrkúriában, ahol Farkas Gáborral ugyanazt a műsort fogják előadni a Baráti dirigálta Duna Szimfonikusokkal. Utóbbiakkal már régóta gyakorlat ez az együttműködés.

.

Műsoruk: Liszt: Les Préludes
              Liszt: A-dúr zongoraverseny
              Beethoven: F-dúr románc
              Beethoven: 5. szimfónia

.

xxxxx

.

A többiek (Várjon Dénes, Várdai István) közeli szereplései, különös tekintettel a Schumann-összkiadás hat koncertből álló sorozatának első két előadására január 24-én és 25-én a Zeneakadémián: INNEN!

.

Előzmény: [fidelio] mindegy (2004)