[fidelio] mindegy Creative Commons License 2018.12.11 0 0 1994

Ahogy említettem, Baráti Kristóf első berni fellépése másnapján egy másik újság is írt a koncertről:

Der Bund/ Stefan Bucher beszámolója (Egy előadás másféle értelmezése):

.

"Tudnunk kell, hogy Paganini, a D-dúr hegedűverseny szerzője egy földöntúli virtuóz hegedűs volt. Különben miért talált volna ki ilyen őrültségeket? Akrobatikus futamokat, kettősfogásokat és vonóugratásokat, üveghangok sorozatait, amelyek valamennyien megjelentek ebben a darabban, amit lejátszhatatlannak tartottak. Ennek ellenére ez a mű nem csupán a nagyratörő előadók Show-jához jelent anyagot, hanem dallamos ötletekkel és kifejező dinamikával van megtűzdelve.
.
A hegedűverseny szólistája, Baráti Kristóf, aki - úgy tűnik - néha kétszeresen van jelen, hiszen a magyar csillag nem csak a technikai tudását, sokkal inkább a hangzásbeli kifejezőerejét helyezi előtérbe: magához a műhöz kerül közel, minden megnyilvánulásával a művészi valóját éli meg, játékosan, bensőségesen, és ezzel egy ellenállhatatlan sodrású előadást produkál. Ez igazán egy nagy mozi volt.

Mindazonáltal néha éppen Baráti következetes játékmódja váltja ki a zenekar hajszolt kíséretét, pedig a karmester lelkiismeretesen, szinte egy  metronóm pontosságával próbál közvetíteni a zenekar és a szólista között."

...................................................................

.

A 70 éves karmesterről, aki közel 10 éve vezeti a berni szimfonikusokat...

.

.

és a helyszínről:

.

.

 

 

 
.

 

 

Előzmény: [fidelio] mindegy (1993)