BZoltan Creative Commons License 2018.12.11 0 0 67937

Érdekes, hogy pár nappal ezelőttig mintha egészen elfogadható mederben tudtunk beszélgetni. Erre most mintha valamitől hirtelen megint beleálltál volna a régebbi nyomvonalba.

 

Szerinted a cuccozás a pancsolás roknértelmű szava. Szerintem meg nem. Engem nem zavar ha te nem látsz különbséget és erősen bízom abban, hogy téged sem zavar, hogy én viszont igen. Nem lesz senki szarházi attól, hogy máshogy lát dolgokat.

 

 

"Segítsél azért, régi estabilshmentes lehet fiatal, pályakezdő gazda vagy sem? Egy vén komcsi lehet-e fiatal fasiszta?"

 

Megint félreértesz. A kilencvenes években magyar boros establishmentje most is létezik.

 

Az establishment szót én nem ok nélkül használom. Ez a kifejezés egy olyan csoportra, körre értendő amelyiknek effektív hatalma vagy befolyása, autoritása van egy szervezetre vagy közegre. A magyar bor kontextusában én ezt azért használom, mert szerintem a 90-es években alakult ki a termelők egy sikeres csoportja, a borsajtó és a borkereskedelem között egy stabil rendszer. Ebből a rendszerből léptek ki szereplők és csatlakoztak is hozzájuk újak. Ez nem egy konspirációs elmélet vagy egy szabadkőműves páholy. Egyszerűen kialakult egy érdekközösség ami érthető módon össze is zárt. Egyébként ez az establishment meglehetősen nagy közös metszettel bír a Pannon Bormíves Céhhel.

 

 

"Te mondtad kivételes retorikai fordulattal, hogy forradalom van"

 

Az is van. Te nem vetted észre? A világ borboltjaiban évről évre nő az organikus borok polca.
A svéd Systembolaget organikus kínálata az elmúlt tíz év során 0.5%-ról 11%-ra nőtt és a trend továbbra is meredek. Alig találsz már olyam csillagos éttermet szerte a világban ahol a borkínálat ne fullosan organikus lenne és szinte már csak azt írják ki ha valami biodinamikus vagy natúrbor. Pont az általad is látott FB poszt alatt volt szó arról, hogy iszonyatosan terjed a gasztróban a natúrbor mánia, annak minden örömével és problémáival. Főleg problémáival.

Neked nem tűnt fel, hogy mekkora felmenő ágon van a gasztro mozgalom? Nemcsak itthon, hanem globálisan.

Biztos lehet erre a jelenségre puhább szót is használni, de nekem tetszik a forradalom. Ha neked nem akkor te ne használd.


"felkelt az állítólagosan szintén be nem kategorizált másik csoport ellen,"

 

Soha, sehol, semmilyen formában még csak említés szintjén sem mondtam semmit semmilyen csoport _ELLEN_ való felkelésről. Megintcsak félreérthettél valamit. Az, hogy valakivel nem szimpatizálok vagy egyenesen ellenszenvesnek tartok valakit az nálam sosem jelenti azt, hogy tennék ellene bármit is.

 

 

" Amikor meg később szembesítenek vele (lásd pl. 3-400-as szőlő alapár)"

 

Nem ugyanarról beszéltünk. De legyen neked igazad. Most jó?

 

 

"Kenegetheted a kakit, csoportosítasz, "

Engedelmeddel, azt illetőleg, hogy én mit gondolok és mit csinálok nálam kompetensebb embert nem találsz. Akár hiszed akár nem én még nálad is jobban tudom, hogy én mit gondolok és csinálok.

"Számomra éppen az a visszás, hogy minden létező felületen, kellő hangerővel ment a verkli. "

 

 

Elhiszem. Mondom, nem vagyunk egyformák. Ki így kommunikál, ki pedig úgy. Én így. Ha nem tetszik, lapozz.

 

Leírtam neked alaposan, hogy miért ment a verkli és leírtam azt is, hogy most már miért nem megy a verkli :) Van amikor szerintem érdemes tekerni a verklit és van amikor nem.

 

 

 

" kellő megalapozottság hiányában. "

 

Hmm... többedszer használod ezt a fordulatot? Milyen megalapozottságot hiányolsz? Felsoroltam 4-5 nevet, akiket nem szívlelek. Szerinted alap nélkül?

 

 

"De ha bármilyen konkrét témakörben kérdésed van, állok rendelkezésedre."

 

1) Birtokméret. Szerinted mi az a méret ami a legjobban szolgálja a magyar bor ügyét?

2) Környezeti terhelés. Szerinted mennyire releváns a magyar bor jövője ügyét illetőleg? Mind marketing mind fenntarthatóság szempontból.

3) Egyediség. Szerinted mennyire kulcsa az egyediség a magyar bor sikerének? Évről évre megbízhatóan azonos stílusú borok vagy az évjáratjhatásnak, termelői stílusnak kitett borok a jövő?

 

4) Adminisztráció. Szerintem mennyire szolgálja a jelenlegi hegyközségi renszer és a HNT a magyar bor ügyét?

 

5) Borsajtó. Szerinted pusztán és kizárólag minőséggel be lehet kerülni a jelenlegi borsajtó figyelmébe?

 

6) Borpiac. Szerinted a magyar bor innovációját, fejlődését mennyiben segíti/akadályozza, hogy pár nagyker kezében van a magyar gasztró többsége és ezen nagyker ugyanazt a 6-8 termelőt tolja időtlen idők óta?

Van még... de aztán nehogy politikusi semmitmondás legyen a válasz :)

 

Előzmény: bajnár (67936)