[fidelio] mindegy Creative Commons License 2018.12.10 0 0 1993

2018. december 6-án és 9-én Baráti Kristóf a svájci fővárosban, Bernben, a város szimfonikus zenekarával lépett fel Paganini D-dúr hegedűversenyével, azaz az 1. hegedűversennyel - amelyet a 2.-kal lemezre is vett 10 évvel ezelőtt, majd 2010-ben éppen a D-dúrral nyerte meg a Moszkvai Nemzetközi Paganini Hegedűversenyt - az alábbi műsor keretében. Az első napi előadásról két újságban is elismerően írtak:

.

https://www.bernerzeitung.ch/kultur/klassik/Opulenz-im-Kursaal/story/28628537

.

azaz Bujálkodás a Kúrszalonban, ami magyarul félre is érthető. Persze zenéről volt szó a Berni Újságban. A kép éppen az említett verseny évéből való.

.

Az első bekezdésben a gyengén előadott Berlioz-nyitányról írt a kritikus, és ez alapján értelmezhető a hegedűverseny előadásáról szóló három bekezdés és a rákövetkező első mondata.

.

"Sokkal kevésbé volt igénytelen a rákövetkező Paganini hegedűverseny. Az Ördög hegedűsének nevezett zeneszerző/előadó annak idején popsztár volt, akinek koncertjegyeiért a rendkívül magas árat is megfizették a hallgatók, akik közül egyesek nem egyszer el is ájultak az élvezettől. Paganini virtuozitása minden korábbit túlszárnyalt a hegedülésben, és emiatt fellépéseihez  különösen hatásos és látványos darabokat írt.

.

Baráti Kristófnak nevezik azt a szólistát, aki elfogadta Paganini kihívását az 1. hegedűverseny előadásával. Miközben a karmester az első ütemeket dirigálja, a mellette álló magyar hegedűs kihúzza magát: mellkasát kidomborítva, fejét felcsapva, tekintetével mintha parancsolóan tekintene a zenekarra. Egyik kezében a hangszerét lógatva a másikat rázogatja, mintha a karmestert akarná nógatni.
Felmerült bennem, hogy talán hasonló Show-ban lesz részünk, mint Paganini idejében?
.
De amint Baráti a "Lady Harmsworth" nevű hegedűjére illeszti a vonóját, egészen más következik be: Paganini hatását minden teátralitás nélkül éri el. Hangszerével a legvékonyabb üveghangokat, majd vaskos mély hangokat, szeszélyes futamokat és mókázást mutat be, néha-néha egy kissé szutykosan, de nagyon sok érzelgőséggel is. Kinek hiányozhat itt még a Show?

A zenekar a szükséges visszafogottsággal kísérte a szólistát."...

.

.

Így játszotta lemezre Kristóf a hegedűversenyt 2008 októberében, és azóta számos alkalommal és számos helyszínen - persze másként, de mindig igen hatásosan. A lemezt aztán a Brilliant Classics is kiadta.

.

.

.

A másik beszámoló, de a cím nem Kristóf játékára vonatkozik :-)

"A szundi-funkciós ébresztőóra"

 

Az alcím: A hegedűs Baráti Kristóf és a Mario Venzago dirigálta Berni Szimfonikus Zenekar lélekzethez sem engedte jutni a közönséget.

 

(Majd lefordítom ebből is a hegedűversenyre vonatkozó részt.)