garass Creative Commons License 2018.12.10 0 1 68464

 

A kék út kialakításakor Dr Strömpl Gábor azt az elvet követte, hogy az egyes hegységi fővonalak összekapcsolásával jöjjön létre egy olyan hosszú út, amely felfűzi hazánk turisztikai gyöngyszemeit. De ez természetesen nem lehetett és ma sem lehet teljeskörű.

Ide másolom az 1938-as Szent István Vándorlás eredeti beszámolójának egy részletét. Ebből is látszik, nem minden látnivalót érintett már akkor sem a kék út. 

 

 

Én is HEV bejegyzését tudom megismételni, ez egy útvonalkövető túramozgalom. Lehet bigott módon minden méterén csak a kijelölt utat követni, de nincs tiltva, ha a közelben lévő látnivalók is felkeresésre kerülnek. Többségében ezt segítik a leágazó, kerülő jelzések. Rokiék sem csak a szigorú úton jártak. Igaz, a filmben a mérőkeréknek ez volt a fő feladata.   

A mi törekvésünk nem a mindenféle nehézségek árán való teljesítményre késztetés. Ahol lehet, a nehézségeket igyekszünk elkerülni. Ilyen volt a veszélyes Bódva-híd elkerülése, vagy a Felsővadász-Nyésta közötti értelmetlen sárdagasztás kiváltása is.