Schenouda Creative Commons License 2018.12.10 0 0 13316

 

Nemrég kezembe került Feliksz Y. Zigel szovjet-orosz csillagász és kozmológus egy nagyon régi magyarul megjelent cikke: Vendégek a világűrből, Utunk, 1963/2. sz. Azaz jó 55 éve jelent meg magyarul a romániai havilapban (de az orosz eredeti ettől nyilván korábbi). Zigel cikke a naprendszer egykori 5. bolygójáról, az állítólagos Phaethónról szól. Zigel igen érdekesen írt, érvelt ebben és hasonló témákban. A cikk mérete miatt itt van: https://data.hu/get/11573324/Zigel_-_Vendegek_a_vilagurbol.jpg

Még annyit a Phaethón témában a cikkhez:

A Mars és a Jupiter között kering a naprendszer legnagyobb aszteroida csoportja. Számukat sok ezerre becsülik, közte 2000 kisbolygó. Sokan feltételezték Kepler óta, hogy itt valamikor egy bolygó keringett, ami valami orbitálisan nagy katasztrófában szétrobbant. A bolygó úgy 300-420 millió km-re keringhetett a Naptól.

Gyakorlatilag lehetetlen ma még megmondani a hiányos eszközeinkkel/lehetőségeinkkel, a pusztulás idejét (ha egyáltalán volt ilyen). Egyesek összehozzák a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti kipusztulásával. Viszont egy sor szerző, mint Hugh Harleston, Kazancev, Ruppe, Kernbach, Hunt Williamson és mások odáig mentek, hogy a Phaethón pusztulása már a korai emberi civilizációk idején történt, így a sumer, hopi, maja, egyiptomi, stb. hagyományokban kerestek fogódzókat az eltűnt bolygóra. (Preston nem ír ilyen vonatkozásában róla, de ő a Vénusz holdjának felrobbanását 12 ezer évvel ezelőttre teszi).

Kérdés persze, hogy volt-e élet a Phaethónon? Erre Feliksz Y. Zigel már 1960 körül igennel felelt. Barátja, Alekszandr Kazancev orosz sf-író a hatvanas évek végén írt a phaetóniakról egy regénytrilógiát, belevéve Atlantisz pusztulását is. Ha létezett a Phaethón, úgy épp annak szélső határán keringett, ahol még a hideg miatt éppen lehetséges volt az élet. (A naprendszerben a legoptimálisabb helyen a Föld és a Vénusz kering). Zigel meghalt 1988-ban, hogy valaki folytatta-e ezen kutatásait náluk, nem tudom.

Zigel a cikkben csak magát az "élet" lehetőségét kutatja a Phaethónon. Azt hinné az ember, hogy ez lehetetlen, hiszen ha létezett ez a bolygó, sok ezer éve elpusztult. De furfangos gondolkodással, mégis talált fogódzókat az érvei mellé, ráadásul az űrkorszakunk hajnalán, közel hatvan éve...