garass Creative Commons License 2018.12.10 0 1 68450

De ezt nem mondják. Nem is mondhatják, mert az ellenkezne azzal a tétellel, hogy ugyanazon út (azonos színű és alakú) egyszerre két irányba nem ágazhat szét. Ez a közeljövőben frissítendő Magyar Szabványban is megerősítést nyer. Nem szabad bizonytalanságban hagyni a túrázót. Az egyetlen ilyen "hivatalos" alternatíva valóban a Baradla-barlangnál van, de a barlangi szakasz itt sincs K sáv jelzéssel kijelölve. Csak a túrakiírás szövege teszi lehetővé ezt a kuriózumnak számító lehetőséget.   

A hivatalos alternatív út megfogalmazás alapból ellentmond önmagának. Mert minden felfestett és az útregiszterbe felvett túraút hivatalos, függetlenül attól, hogy kerülő, azaz párhuzamos útvonala e egy másiknak. Sajnos az a bizonyos Kéktúra Bizottság gyártott pár hasonló fogalmat és utat is. A kék sáv módosításainál rendre meghagyták a korábbi kék útvonalát is, többnyire K+ jelzéssel. Ezt nevezték alternatív útnak. Csak megyénkben három ilyet is említhetek. Upponynál a Három-kőt elkerülő régi OKT, most K+ szakasza, a Martonyi kolostort elkerülő K+ Bódvarákó felé és a Nagy-Milic kihagyására serkentő Füzér- Bodó-rét K+ jelzése. Sajnos ezek mindegyike  felhívás keringőre, a gyenge akaratú kéktúrázók számára. Ezért célszerű lenne megszüntetni őket. 

Egyébként a Hajósi-pincéknél nem ez a hivatalos helyzet, mert ott egy távolabbról érkező K4 jelzésű út kétszer is találkozik az AKT útvonalával. Azaz elvben csak párhuzamosságról beszélhetünk.

Előzmény: jzp2107 (68447)