hieracium Creative Commons License 2018.12.09 0 0 17839

Kedves Lali!

Sajnos én Dietzel Gyuszival már csak akkor találkoztam, mikor már nem tudtunk együtt lepkészni. Valóban, írja, hogy a C erate és a hyale valamint a C. erate és alfacariensis is hibridizálódik (megfigyelt erate hím és alfacariensis nőstény kopulációt - dehát hogy sikeres volt-e vagy sem azt nem tudni (én is fotóztam néhányat, a legperverzebb a P machaon - M galathea volt!). A hibridizáció ténye önmagában morfológiai jegyek alapján nem dönthető el. Legbiztosabb a kereszteződési kisérlet (amit el is végeztek az C. eurytheme és eriphile fajokkal). Emellett DNS vizsgálattal lehetne még vizsgálni. Gond azonban, hogy némelyik faj esetén elég nagy a fajon belüli eltérés (intraspecifikus divergencia), mely akár 5% is lehet Ez nehezíti a faj-hibrid elkülönítést. Azt nem tudom, hogy a mitokondriális DNS analízis mennyivel hozna ennél közelebb. Valószínűleg igen, hiszen a Mallet és mtsai (2010) cikkében ezzel a módszerrel mutattak ki hibridizációt.

Az ellenmondásokra jól rávilágít, hogy Vlad Dinca és munkatársai 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3013404/

nem találtak DNS mintázat  (vonalkód) átfedést az Aricia agestis - artaxerxes fajok között (akárcsak a hyale és alfacariensis között), ugyanakkor Nagy-Britanniában a két faj közötti hibridizációt https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1752-4598.2010.00122.x

Az számomra egyértelmű, hogy fenológiai bélyegek alapján legfeljebb gyanítani lehet a hibridizációt, de bizonyítani nem. Szakemberek, megfelelő laborban, ezt a kérdést el tudnák dönteni. Habár klasszikus keresztezési kisérletet bárki el tudna végezni. Persze fontos volna, hogy a kiinduló egyedek faji hovátartozását  egyértelműen bizonyítsák (de ezt persze utólag is lehet).

 

Kérdés, hogy van-e erre a témára jelentkező. Szerintem ez egy jó téma.

 

Elnézést, hogy ennyit írtam a DNS-ről, de  amikor még nem voltam nyögdíjas - igaz, hogy "csak" emberi DNS-sel és RNS-sel - a laboromban nagyon sokat  dolgoztunk, ezért ismerem a módszer lehetőségeit és korlátait.

 

ÜdV.

P

 

 

Előzmény: Németh L (17838)