H. Bernát Creative Commons License 2018.12.08 0 0 131543

Felesleges rágódni.

Egyszerű.

 

Meg kell nézni p,. Dr. Karácsonyi, Magyar Nemzetségek könyvet, a magyrok letészáma benne nem éri el az 48 % -ot.

A több a helyekből adódik.

 

 

Karácsonyi János "megnézte" és ezt találta:

 

 

http://mek.oszk.hu/09100/09195/pdf/nemzetsegek1.pdf

 

 

"Nincs benne semmi különös, ha e büszke, dicsekvésnek látszó elnevezés arra a gondolatra vezérelte egyik-másik történetírónkat, hogy az ilyen » genus « -okban (nemzetségekben) keresse azon 108 »generatio«-t vagy »tribus«-t, a melyekbl Kézai és krónikáink szerint a magyar nemzet beköltözésekor állott.

 

Sajnos, ez ügyekezet hiábavaló volt. — Azon remény, melyet a legmagyarabb tanító, Horvát István táplált, hogy okleveleink szorgos átvizsgálása után találunk 108 » genus <-ra. valósult ugyan, st ma már, eltekintve a tót- és horvátországi > generatiok«-tól. körülbelül 180 genust ismerünk, s ebbl leszámítva a 27—30 idegent, bven kitelnék a 108-as szám. de most meg az oklevelek állanak ebben ellent. Éppen k azok, a melyek hangosan tiltakoznak az ellen, hogy a ben- nök emlegetett » genus « -okát a honfoglaló magyarok »generatio«-ival vagy »tribus«-aival egynek tartsuk."

 

"Azon •• genus « -oknak, nemzetségeknek szerzi és névadói, melyeket okleveleink fölsorolnak, az egy HontPázmányt kivéve, bajosan éltek Szent-István eltt, st szá- mosról ki tudjuk mutatni, hogy csak a XII. vagy XIII. szá- zad látta ket születni."

 

"Nem alkottak tehát az itt tárgyalandó nemzetségek külön osztályt külön jogokkal ; semmi közük továbbá a krónikásoktól emlegetett 108 generatióhoz vagy tribushoz és mégis (melyik történettudósunk vonná kétségbe?!) teljes mértékben megérdemlik figyelmünket."

 

 

Tehát egyetlen "helyi" (értsd: magyarok előtti lakosokból származó) nemzetség sem mutatható ki.

 

Blöffkirály.

Előzmény: dzsaffar3 (131541)