[fidelio] mindegy Creative Commons License 2018.12.06 0 0 1992

Hideg novemberi este van, amikor jó emlékezni elmúlt nyarakra, pl. egy augusztus végi napra 1994-ből. Az azóta már megszűnt Magyar Nemzetből jutott eszembe az alábbi, amelynek lapjain Tátrai Vilmossal beszélgetett Hollós Máté a Művészszoba című sorozatban.

.

Az eleje természetesen az akkor már közel 82  éves hegedűművész tanári pályájáról szól, ...tanárairól, szellemi hitvallásukról: "csak azt lehet kifejezni, ami az emberben megvan (Waldbauer). Gyermekkoromtól írtóztam a külsőségektől: azoktól a szólistáktól, akik dobálták magukat, akár a handabandázó karmesterek."... Majd szóba kerültek a technikai elemek, a gyakorlás...

.

Mennyire vevők a fiatalok a tradícióra? -kérdezte Hollós.

- "Ez a muzsikusi és tanári tekintélyen múlik." A többek által kiemelt hagyományos magyar vonóshangzás (bensőségesség, szonoritás, gazdag kifejezés) gyakorta hiányzik a "hangtalan" fiatalokból.

Miből fakad ez a "hangtalanság"?

- "Sokszor a jó hangszer hiányából... De nem általános a hangtalanság:.itt van az ifjú Baráti Kristóf, aki úgy hegedül, mint egy 40 éves, érett művész. Ő kivételes tehetség..."

.

.

Mit tudok ehhez hozzátenni? Az akkor alig 15 éves múlt Baráti Kristóf fél év múlva 40 éves lesz, aki úgy hegedül mint egy 40 éves, érett művész, de mennyit ért még ő az elmúlt 24 évben, és mit ért el ezalatt? Tudjuk, és csak örülhetünk, hogy az akkori tanár is ennyire jól érezte tanítványa tehetségét, értékelte tudását, és Kristóf tőle is tanulhatta a külsőségektől való írtózást is. Neki is köszönheti, hogy a beszélgetés után 20 évvel Kossuth-díjas lett, hogy sok egyébről és másokról most ne beszéljek.

.

(Tátrai Vilmos négy és fél év múlva elhunyt; egyébként 36 évvel korábban ő is Kossuth-díjat kapott, a "csoportos" fajtából, a világhírű vonósnégyese tagjaként, Szűcs Mihállyal, Iványi Józseffel és Banda Edével együtt.)

.

És hogy legyen képünk is arról az időszakról: az alábbi linken egy közel egy évvel korábbi képen látható a mester és tanítványa. A harmadikat nem ismerem.

 

A kép a Tátrai Vilmos 100 éves születési évfordulójára készített tv-műsorban is szerepel (6:40). Érdemes a 2012-ben leadott egész filmet megnézni!

.

Nem hiányozhat a zene sem: Tátrai Vilmos tiszteletére egy kiváló muzsikusokból álló kamarazenekar vette fel a nevét, és nyitóhangversenyükön Baráti Kristóf is fellépett, többek között ebben a számban. A darab további része és a ráadás a rákövetkező MÜPA 02-05 utójelű videókban hallható. De jó emlékezni és megidézni azoknak, akik nem voltak ott!

 

.