pó_apó Creative Commons License 2018.12.06 -1 2 638

„Satube” utazónk az alábbi szöveget tette a Grúzia topicba. Mivel érinti Azert is, átmásoltam ide. Kezdődik azzal, hogy Tbilisziből előbb autóval akartak eljutni Bakuba, de vonat lett a vége.

Tessék:

 

Végül is vonattal mentünk, ami nem biztos, hogy a legjobb döntés volt,legközelebb már nem ezt választanám, hanem vagy a kétországbeli  marsutkákat, vagy a repülőt. ( a vonatjegy első osztályon 88 lari/fő volt, a repülőjegy alig lett volna több.)

Nagyon leharcolt szovjet típusú vagonok voltak, amiben az jelentette az első osztályt, hogy az egykori másodosztályú négyágyas fülkékben a felső két ágyat lefűrészelték, így maradt kettő....Az tény viszont, hogy így nem kellett másokkal osztozni a hálófülkén. 

Utaztam én annakidején ugyanilyen kocsiban Pesttől Leningrádig is, de most már nem ugyanaz az érzés, valahogy sok volt ez a 13 óra zötyögés is,úgy látszik öregszem. Arról nem is beszélve , hogy  a vonaton nincs büfékocsi, amire csak az utolsó pillanatban kérdeztem rá indulás előtt, alig akarta engedni a  gyizsurnaja , hogy leszálljak, és az állomáson még gyorsan enni-innivalót vásároljak.

A vonat volt egyébként az egyetlen hely, ahol magyar szót hallottam, de ő sem túrista volt, hanem egy nagyon kedves Tbiliszi követségi alkalmazott hölgy, aki Gandzsába tartott, ő sok érdekességet mondott mindkét országról.

 

Bakuról profiknak nem sok újat tudok mondani, azt hiszem. A tágan vett belvárosa rendkívül tiszta, nemhogy graffiti nincs, vagy csikk nincs eldobva, de még a faleveleket is  mind azonnal felsöprik. A szállásunk -egy apartman -az Óvárosban gyönyörű helyen volt , a falak mentén. (12.000 Ft volt egy éjszaka, és -mivel már 9-re beértünk- az első délelőttöt nem kellett kifizetni. A tulaj kijött elénk az állomásra, és kivitt a végén a repülőre is. ) Mindezek mellett  nekem a Tbiliszi óváros a hegyoldali fekvésével talán jobban tetszett.

Baku óvároson kívüli belvárosa olyan, mintha egy gazdag európai városé lenne. Az egyetlen, ami igazán meglepett: noha valamivel drágább, mint Grúzia, illetve Tbiliszi,de ár-érték arányban szerintem rendkívül megéri így is, egy ilyen pompás,rendezett városról azt hinné az ember, hogy minden sokkal többe kerül. Most arról nem is beszélve, hogy a metrójegy 50 Ft... Szóval a kis pénzünkből rendkívül jól éltünk, ettünk-ittunk mindenhol.

És az Alijev múzeum azért nem gyenge. Nem elsősorban a benne lévő kiállításokra gondolok, hanem magára az épületre, kívülről, is, de főleg belülről nagyon nagy hatással volt rám. Azért ez a design...hihetetlen, lenyűgöző, nem találtam rá szavakat...Ez a Zaha Hadid tervező nem véletlenül lett sztárépítész. 

Azon kicsit csodálkoztam, hogy ez a reprezentatív épület elég messze esik a Belvárostól, kicsit kies helyen, de metróval nem volt gond megközelíteni.  

 

A lángtornyokról már sokan írtak, érdemes oda este is felmenni, a Hősök parkjából a tornyokat illetve a várost megtekinteni , gyönyörű volt.

 

És még egy észrevétel: A helyiek hétköznap is nagyon szépen ,igényesen öltözködnek, a férfiak és a nők egyaránt, látszik, hogy a ruháik mínőségi anyagból vannak,és hogy sokat adnak a ruházkodásra.

 

Szóval Bakut feltétlen érdemes megnézni, különösen, hogy még nem is nagyon fedezték fel.Rajtunk kívül lényegében csak orosz turistákat láttunk. ( nyáron nyilván másképp van.) Mivel az elektronikus vízumot most már elég könnyű megszerezni-nekem kb.15 perces munkába volt- így már ez sem lehet akadály. 

 

A néhány nap legfőbb benyomása: szuper hely ( Grúziához hasonlóan !)