Sziasztok, pár kérdéskörben segítségre lenne szükségem. A google barátomon már túlvagyok jóideje, de inkább a ti véleményetekre lennék kíváncsi.
Felsőmaró kérdés:
Régóta szeretnék egy felsőmarót. Most épp egy főzőlapot is be kéne majd vágnom egy konyhai munkalapba, de egyéb felhasználása is lenne az eszköznek.
Van egy Verto dekopírom, de tehetségesen elejtettem egyszer, és a talpa ha sík is volt valaha, most biztosan nem az. Próbáltam kikalapálni, sikertelenül, így ennek a használatát laminált padló nagyoláson kívül nem szívesen használom már. (Ilyesmi dönthető talpat lehet venni külön amúgy)
Jóideje szemezek a Katsu 101749 szettel, ami egy Makita RT0700 klón, tartozékok tekintetében kompatibilis is, illetve jókat is olvastam róla valami angol fórumon, de az euro árfolyam elmozdulása illetve az aktuális Makita csomag ár (MAKPAC kofferral) inkább a Makita felé terelne. De sose volt még dolgom semmilyen felsőmaróval.
Persze a Lidl-ben is most van kétkezes, meg holnaptól(?) az Aldiban is. Előbbiben megfogdostam egy kibontott példányt, de annyira nem estem tőle hasra, olyan lötyögősnek, pontatlannak tűnt. Ez csak beállítás kérdése, és ennyire ne írjam le a Parkside-ot, vagy tényleg olyanra számíthatok, mint amilyennek elsőre tánt. Egy cimborámnak van belőle, valamelyik állító csavart (talán műanyag) már sikerült elnyírnia. Parkside-ból van egy merülő vezető sínes körfűrészem, használatban nem volt vele gondom, de hasra se vagyok esve a vezetősínes megoldástól, az én példányom vezető sínjének a gumi csíkja például annyira pontatlanra sikerült, hogy belelóg a fűrészlap útjába. Úgyhogy mikor az ajtóim aljából kellett levágnom 1-2cm-t, végül nem is használtam vezetősínként, hanem csak vonalzónak szorítóztam oda. Mindezt csak azért írtam le, mert azért vegyes véleményem van a Parkside cuccokról, ha a pontosságról van szó.
Valaki itt lehúzta az RT0700 kétkezes adapterét is. Szóval valaki javasolna valamit? Élkerekítésre használnám, illetve a fent vázolt célokra.
Nyugodtan felejtsem a Parkside vonalat? Az RT0700-zal sokféle helyzetben alkalmazhatónak tűnik, ráadásul kisebb, talán könnyebb is boldogulni vele. Vagy tévednék? Ami mindenre jó, az valójában nem jó semmire? Persze a Parkside-hoz még adnak maró fejeket is, az RT0700-hez még azt is kellene venni, de legalább normális minőségű fejet vennék. (Erre is tudnátok amúgy javasolni itthon kaphatót? Most nem tudom megvárni Ali-ról a bármit)
Excenter csiszolót is jóideig nézegettem, míg végül most nemrég rászántam magam, és miután szokszor megtaperoltam az olcsóbb kategóriákat, végül rászántam magam egy Dewalt-ra (csak hozná már a posta). Korábban volt egy olcsóbb B&D rezgőm, hát az rázott mint a fene, nem volt jó vele dolgozni (rakosgatom azóta is)
Azt azért tudom hogy jó szerszámmal örömtelibb dolgozni, úgyhogy remélem a Dewaltot szeretni fogom, és ez is megint csak a Makita felé húzná a maró kérdéskört.
Igaz, elcsábultam, és 5500ért vettem egy Parkside 3 in 1 csiszolót (excenter, rezgő, vasaló-delta), még csak üresen járattam, egészen használhatónak tűnik, kíváncsi vagyok mit élesben jó-e bármire. (Amúgy az ürömi Lidl-ben van még 2-3 darab belőle, Black friday-en nem ment el a készlet, ezért nyomták még lejjebb, nem tudom más Lidl-ben is így van-e)
És még egy kérdés: kéne vennem valami munkapad félét is. Nézegettem korábban az olcsóbbakat, de a kiállítási darabok mindig szét vannak berhelve az OBI-ban pl. A Lux-os "profi munkapad" egészen szimpatikusnak tánik, de az már egy 20as. Viszont most futottam bele a Black&Decker Workmate WM550-be, ami Edigital-on most 22e. Ugyanúgy összecsukható (kevés a helyem) állítható a munkamagassága, ami azért jönne jól, mert van egy kombinált gérvágóm (Scheppach HM110T) amit asztali körfűrész módban talán praktikusan tudnék a B&D alacsony állásában használni. Szóval véleményezné valaki ezt a WM550-et? Tudom, egy rendesebb asztallal jobban járnék, de nincs helyem, így az nem megoldható.
És most nem olyan fontos, de talán jövőre szeretnék egy oszlopos fúrót. Ahogy olvastam régebben, a Workzone/Parkside ezen a téren nem egy nagy eresztés. Mi az alja, amit már érdemes megvenni? (Nem lötyög beállítható függőbe/derékszögbe az oszlop, tokmány se esik szét 2 hét után)